Vi reser alltmer

… och världen känns mindre. Men ändå ökar motståndet till andra länders kulturer. OK … om kulturen begränsas inom landets gränser, men den får inte överskrida nationsgränserna och absolut inte göra avtryck någon annanstans. Varannan deltagare i en ny undersökning är emot slöja … Beslöjade flickor möts med kritik. Man kan ha en positiv inställning, men ändå är det landets regler som skall gälla. Även fördomar grasserar.

De flesta svenskar är ganska positivt inställda till invandrare. Samtidigt vill hälften av de tillfrågade i en ny undersökning förbjuda tjejer att bära slöja, och en av tre tror att många invandrare kommer till Sverige för att utnyttja sociala förmåner.

Ungefär 80 procent av de 1000 personer som svarat på enkäten säger att de har goda erfarenheter av nära kontakt med invandrare. Sju av tio tycker att invandrare ska ha exakt samma sociala rättigheter som svenskar. Men 80 procent skriver också under på att ”invandrare har en skyldighet att anpassa sig till vårt lands vanor”.

En tentativ slutsats man kan dra är att invandrarna får gärna vara här, bara de är som oss.  Jag hade hoppats att medlemsskapet i EU och att våra ökade resvanor till helt annorlunda kulturer skulle ha förändrat vår syn på olika kulturer på hemmaplan. Men det är en stor andel som inte visar sig vara öppna för det. Det verkar snarare som om öppenheten mot omvärlden skapar ett ökat behov av att hålla på sitt eget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s