Före en viss ålder …

Allt skall helst ske före en viss ålder eller endast tillgodoses om behov finnes läs här och här. Finns det jobb, skall inte folk ha någon möjlighet att studera. Tolvtusen (12000) platser på komvux har försvunnit i år.

Söktrycket minskar kraftigt på komvux nu när det blir fler jobb. En stor kategori som söker till komvux är vuxna i 20–35-årsåldern som är arbetslösa och vill utbilda sig istället för att bara gå och stämpla, säger Jan Björklund.

Man behöver inte dra ner … det är självreglerande. Om utbildningar inte får några sökanden läggs de ner… Det här hindrar bara dem som har ett behov av att gå där…

[…] den budget som regeringen lade fram i förra veckan ligger stats- bidraget till komvux på samma nivå som förra året. Skolministern lovar att öka resurserna om arbetslösheten ökar på nytt.
–Blir det sämre tider får man öka antalet platser igen, säger Jan Björklund.

Kommer man ha råd då? Även om det finns jobb och även om det är bra tider, så kanske många behöver få en gymnasiekompetens. Varför inte passa på när tiderna är bra istället för att vänta på dåliga tider. För det handlar om dem som inte av olika skäl fått tillräckligt bra betyg i grundskolan som går på Komvux. Besparing på Komvux drabbar den del av befolkningen som har sämst förutsättningar att avancera på arbetsmarknaden. Utan gymnasiekompetens kan det vara svårt att få ett nytt jobb om det blir sämre tider. Om folk utbildas när det är bra tider, behöver de kanske inte gå på Komvux och kosta pengar .

Komvux är ingen AMS-utbildning. Det är en skolform som grundskola, gymnasium och högskola. En skolform för vuxna… men den behandlas som om det vore det. Synd.

Björklund säger vidare

–Nu skäller sossarna som bandhundar för att vi gör samma sak som de har gjort i åratal. Det är skrattretande.

Men det behöver inte vara rätt bara för att sossarna gjorde likadant!!!

Jag gick på Komvux för att komma in på högskolan, inte för att det var ont om jobb. Då Komvux var som störst var det goda tider i Sverige, mycket goda. Det gick att få ett jobb på studs…. Jag började jobba efter grundskolan, därför det fanns jobb och min studiemotivation var dålig. Jag ville tjäna pengar och se världen. Efter ett antal år räckte det inte. Jag ville vidare…. Komvux är en skolform för dem som vill gå vidare …även om de har jobb, inte en AMS-utbildning. Ju färre som kan få gymnasiekompetens, ju färre kan komma in på högskola och universitet. Det blir dom som före en viss ålder fick den som kommer få möjligheten. Och så drar man ner på högskola och universitet.

Då värdesatte man utbildade människor … Det verkar som om nutidens politiker har missförstått syftet med Komvux.

 blogg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s