Lärarnas arbetstid

Enligt en rapport träffar lärare sina elever bara 30 procent av tiden (se SvD). Resten går till annat. Frågan är då vad detta annat är. Rektorn för Lärarhögskolan i Stockholm (se Rektorns blogg) Hon menar att förberedelser, planering mm. som sker på annan tid kan förbättra undervisningen och att man istället för att titta på den tid eleverna får träffa sin lärare, titta på vad som gör utanför den. Det låter rimligt.

Jag vill ha mer tid med mina studenter, men så länge som inte anslagen höjs är det svårt att hinna med. Det finns tid en lärare gör som inte går att mäta – den förberedelse som sker genom tankeverksamhet. Kanske jag ibland inte uppfattas göra någonting, men tankeverksamheten är aktiv. Men den syns ju inte utanpå…. Och det kanske är dilemmat – att man inte kan mäta vad en lärare verkligen gör när hon till synes inte gör något.

Det måste finnas rimlig tid mellan undervisningstillfällena. Att gå från ett seminarie till ett annat utan nedvarvningstid kan man bara göra någon dag i veckan under en kortare period. Det är oerhört slitsamt i längden och vad är det som tar på krafterna. Svårt att förklara, men det innebär totalt fokus på allt som händer under varje minut och interaktion med ett stort antal människor, förutom det som handlar om ämnet mm. En trött och ofokuserad lärare ger inte någon bra undervisning och ett kvalitativt lärande hos elever och studenter.

Men om jag skall våga mig på en liknelse så är det som att köra bil samtidigt som man skall hålla koll på vad 25-30 passagerare frågar om och diskuterar mm. och själv vara med i diskussionen, förklara mm.

Detta gäller nog på alla nivåer man är lärare fast på olika sätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s