Erfarenhet, tid och historia

Jag läser just nu en bok om historiska tiders semantik .. av Reinhart Koselleck. Vill vidga min förståelse inom det historiska området. Till slut känner man sig lite som en papegoja – man upprepar sig. Och även om studenterna inte vet att man gör det, vet man det själv. Vissa saker är lika roligt varje gång att prata om – olika sätt att forska historiskt.

Erfarenhet, tid och historia.. heter boken… och i anknytning till den kommer jag läsa Gadamers Sanning och metod på svenska (har läst den på engelska tidigare), Foucaults Diskursens ordning för tjugonde gången och en bok av Helge Jordheim som handlar om läsningens filologi. Det känns oerhört spännande.

Vad är tid? Hur är tiden närvarande i våra liv? För de flesta av oss blir tiden märkbar först när vi har för mycket eller för lite av den, när vi har det tråkigt eller är i tdsnöd. Överallt och hela tiden omger vi oss med instrument och system – klockor och almanackor – som mäter och delar upp tiden för att motverka den ihållande känslan av att tiden är en okontrollerbar kraft som strömmar genom vår tillvaro, från det förgångna genom nutiden och in i framtiden.

Ändå kan man undra om frågorna ovan är riktigt ställda….

Bara av att ha läst förordet av Jordheim till Kosellecks bok, känner jag en stor lust att fortsätta läsa. Koselleck talar inte enbart om en tid utan om flera tider, om samtidighet osv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s