Hedersdoktor, ett nytt sätt att bli adlad?

Jonas Gardell har blivit hedersdoktor i teologi för sin bok om Jesus (se SvD). Flera höjer på ögonbrynen idag, men kanske de höjdes speciellt mycket av att Göran Persson blev hedersdoktor. På wikipedia står följande om hedersdoktor.

Hedersdoktor, dr h.c. (lat. doctor honoris causa), person som tilldelats doktorstitel av en fakultet vid ett universitet enbart som en utmärkelse, alltså utan att denne har avlagt doktorsexamen eller erövrat doktorsgraden. Däremot skall hedersdoktorn antingen utanför det akademiska examinationssystemet ha utfört motsvarande prestationer eller ha utfört en för den vetenskapliga forskningen eljest synnerligen gagnande gärning. De flesta hedersdoktorer är antingen vetenskapsmän inom ett annat område som en fakultet som ett tvärvetenkapligt erkännande vill belöna, eller forskarkolleger som man såsom en markering av till exempel sina internationella kontakter vill knyta till sin arbetsgemenskap. Ibland kan mycket framstående kulturpersonligheter, till exempel författare, kallas till hedersdoktorer. Ett nytt och mycket omdiskuterat inslag i svensk akademisk praxis är att även statsråd numera kan belönas med hedersdoktorat för politiska beslut fattade å tjänstens vägnar, se Göran Persson och Annika Åhnberg.

Man kan tycka att man reducerar doktorsgraden väsentligt när man inte längre behöver vetenskaplig skolning av något slag och något kanske det ligger i det. Men de flesta som har doktorsexamen är inte kända, inte heller politiker och då bör det inte vara någon som helst tvekan om att dessa har jobbat hårt för att få sin examen. Men, visst urholkar man titeln. Frågan är dock om den som har en äkta doktorsgrad verkligen känner att den inte är något värd på grund av GPs och JGs titlar. Jag tvivlar på det. Det kan snarare vara tvärtom. Däremot kan man starkt ifrågasätta om hedersdoktorer utan vetenskaplig skolning skall kunna få forskningsanslag.

Kanske man skall se hedersdoktortiteln som ett nytt sätt att bli adlad.

Annonser

6 reaktioner på ”Hedersdoktor, ett nytt sätt att bli adlad?

  1. Jag är inte mycket för det där med att svara om något är rätt eller fel, men kan göra ett undantag denna gång. Det är nog mer rätt att Bill Gates får ett hedersdoktorat än Göran Persson … om inte annat för att jag inte begriper hur GP kunde få det och sen dessutom få forskningsanslag …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s