En helig ko

Kärnfamiljen är uppenbarligen en helig ko för Kd (se SvD) och enligt dem ser denna ut på ett speciellt sätt … och man menar att detta är grunden för ett gott samhälle:

[…] Det är också denna grundläggande syn som ligger bakom FN:s barnkonvention och FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Där talas det om att familjen utgör ”den naturliga och grundläggande enheten i samhället och äger rätt till skydd från samhället och staten” (artikel 16). […)Detta är också bakgrunden till att äktenskapsbalken sätter upp fyra krav för att äktenskap ska kunna ingås. De som ingår äktenskap ska vara över 18 år, inte vara nära släkt till varandra, vara två till antalet och vara av olika kön. […]

I FNs deklaration står det familjen. I vissa länder består den av ett stort antal individer. I vissa som i Sverige enbart av mamma/pappa/barn.

Att kärnfamiljen är grunden för utestängning av dem som av olika skäl inte lever i en kärnfamilj från början och/eller senare i livet, är inte heller grunden för ett gott samhälle. De säger också att barn behöver en mamma och en pappa. Lever då barn med ensamma föräldrar ett sämre liv och med större behov. Det förutsätter i så fall att kärnfamiljen är god … och när är den detta. Vem ställer upp sådana normer.

Tiden är inte mogen, säger Kristdemokraternas Hägglund och Attefall och säger följande:

En institution som gällt i tusentals år och som omfattas av alla religioner och kulturer ska uppenbarligen förändras för att ”tiden är mogen”.

Det här är ett argument man ofta tar upp när det gäller motståndet till en uppluckring av hur man ser på äktenskapet som institution. Och som inte håller. För hur mycket har inte förändrats på annat håll under tusentals år, därför att de inte längre är gångbara.

Kärnfamiljen är enligt Kd grunden för ett gott samhälle. Men vilka konsekvenser har inte kärnfamiljens upphöjelse fått … en tro på att man måste leva på ett speciellt sätt för att inte skada andra. En monokultur som fördömer alla som vill och behöver leva på ett annorlunda sätt. Ensamhet för dem som inte hittar den de vill skapa en kärnfamilj med, olycka för dem som valde fel partner, ett tvång för alla att skaffa sig en ny partner för att inte ramla ur gemenskapens helighet.

Kan vi inte avliva myten om äktenskapet som samhällets grund för allt som är gott och se det som det är istället. En gammal institution som med nuvarande innebörd inte längre passar i vårt samhälle.

Låt samkönade få gifta sig, låt dem uppfostra barn, låt dem känna att de är minst lika goda eller dåliga föräldrar som heterosexuella. Det är ingen garanti att barn som växer upp med en mamma och pappa får vad de behöver. Vad har den sexuella läggningen med att göra hur man uppfostrar sina och andras barn? Såvitt jag vet har barnuppfostran ingenting med sex att göra även om de kommer till genom en sexuell akt i de flesta fall. Det är som att säga att den som inte fått egna barn inte kan uppfostra andras (Kd menar ju att det är de biologiska föräldrarna som är viktigast).

Som jag ser det, bör allt som har med barnuppfostran att göra handla om kompetensen, inte om vilken sexuell läggning man har eller om man ingår som en av två parter i ett äktenskap. Jag nämner inte kärlek, för det är en förutsättning. Och skulle kärleken till ett barn bli mer värdefull för att det finns en man och en kvinna. Kan man kvantifiera kärlek, så två x kärlek är mer än en x kärlek. I så fall kan jag inte förstå att det bara är barn som behöver bli älskad av två och inte vuxna. … Varför behöver inte en vuxen bli älskad av en man och en kvinna, eller två män eller två kvinnor.

Barn växer inte upp i ett vakuum, så även om de bara har en ogift förälder, så finns det massor av människor av båda könen som kan ge det som Kd vill att de skall få. Trygghet, goda vanor, kunskap, normer och värderingar som råder i samhället mm. Eller är det bara inom kärnfamiljen som det kan ske. Har inte världen utanför någonting att ge. Är vi alla utanför varje kärnfamilj totalt värdelösa i att skapa ett gott samhälle för alla.

Det är synd att Kd inte kan se hur okristliga de är i sin retorik!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s