Väntad dom

Domen i Kungshomsfallet är naturligtvis väntad – att de inte skulle åtalas för mord. Straffen blev kännbara, och åklagaren är nöjd. Däremot ämnar vissa försvarare att överklaga domen, vilket inte heller är oväntat…. Men vissa skäl upplever jag som absurda – att någon handlat i nödvärn gentemot Riccardo som blev ihjälsparkad. Men vi får se vad som händer. Kanske slutar det som andra gånger – minimala straff.

Frågan är vad man skall göra åt själv våldet. Riccardos pappa vill ha en ursäkt, vilket han inte får … och kanske är det det värsta. Vad kan straff göra om ingen förstår vad de har gjort, men kanske det kommer senare eller också aldrig. Man kan ju inte låta det vara heller – minimala straff eller frikännande löser bara problemet för den som riskerar ett strängt straff. Men om man ger sådana signaler, visar man inte allvaret i det som hände. För även om bara en person sparkar och en av sparkarna bidrar till en persons död, så är ju de andras passivitet också en del av att något sådant kan hända. Visst skall alla ha rätt till ett försvar, men finns det inte någon gräns … när även en försvarare lägger ner …

Alla sådana här fall skall uppmärksammas… Det är oerhört när brott begås överlag, men när 16-åringar sparkar ihjäl varandra, ja då är det något mycket hemskare som hänt. Både offret och gärningsmännen är unga, har hela livet framför sig och det förstörs genom något tjafs som sen accelererade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s