Situationen i Neapel

När jag läser om situationen i Neapel med dessa sopor som ingen kan ta hand om på grund av att det inte finns något ställe att köra dem till, blir jag alldeles stum. Myndigheterna vill öppna en soptipp men folk är rädda.

Rädslan bland invånarna i Neapelstadsdelen Pianura är att soptippen ska sprida gifter och orsaka sjukdomar.

Men myndigheterna i Neapel har sett få andra lösningar på den sopkris som gör att 100 000 ton sopor ligger och ruttnar på stadens gator. Sedan den 21 december vägrar renhållningsarbetarna att utföra sitt arbete – det finns helt enkelt ingenstans att föra soporna till.

Därför ligger drivor med sopor på gatorna, bilar kan inte ta sig fram och invånarna stannar hemma. Trots att skolorna håller öppet står bänkar tomma – eleverna kan antingen inte ta sig fram till skolorna eller hålls hemma av oroliga föräldrar.

Jag har varit med om en lång sopstrejk en gång, men det var ingenting emot hur det är i Neapel. Men fullt tillräckligt. Jag ogillar äen när miljögårdarna ser ut som små soptippar …men det känns nästan löjligt, fast det inte är det – men när man jämför! Hur står folk ut i Neapel? Nej, dom gör ju inte det. Men det är väl egentligen det enda man kan fråga sig.

Annonser

3 reaktioner på ”Situationen i Neapel

 1. Jag bor mitt i skiten..inte i Pianura, men nästan..så jag kan sammanfatta lite såhär….
  – Anläggningen som myndigheter vill/e öppna är en anläggning som stängdes pga olaglig sophantering(=miljöovänlig) och att maffian använde den som avfallstipp för giftiga sopor från hela Italien.
  (När maffian kan göra ngt som detta så är det underförstått att politiker har blundat….för blundar de inte så kan inte en sådan handel genomföras.)

  Rädslan som människor känner är inte en rädsla för vad som kan hända, utan rädsla för att det de redan lever med ska förvärras. Den här regionen är den mest cancerdrabbade i Europa och i just Pianura med omnejd finns det inte en familj som går fri från sjukdom….
  När jag jämför med svenska vänner hur många cancersjuka jag känner så ‘vinner’ jag stort….siffrorna är otroligt höga.

  Vi har ju levt ca. 15år med en icke-fungerande sophantering så det är inget nytt för myndigheter att problemet finns. Omkringliggande regioner har vägrat hjälpa…..så det blir som om den här regionen står ensam….lämnade åt sig själva.
  När lokala politiker tar upp den problematik som regionen pressas av..så möts de av tystnad….och här kommer ett typexempel på hur motsägelsefullt alla lever här. För det är ofta samma politiker som blundar när maffian sköter sina affärer.
  Så man kan fråga sig…är verkligen folket med maffian? eller är det myndigheter som lämnat över regionens skötsel/oss i maffians händer?
  Ngn sorts koordinator från regeringen kanske skulle behövas i varje kommen(över 500st.)…..ngn som verkligen håller koll på att de projekt som varje kommun får bidrag och stöd till för verkligen förverkligas.

  3 anläggningar för sophantering ska nu byggas…..3 kommuner har setts ut. Dessa kommuner kommer att få hjälp för realiserandet av dessa(stats/eu-bidrag). Och då kommer maffian upp igen, för de maffiafamiljer som bestämmer i just de områdena det gäller, kommer att vilja ha sin andel….
  De har alltså så stor makt att de stoppar byggen/projekt. Så en sopanläggning(miljövänlig) som i norra Italien kanske kostar runt 80miljoner euro kan komma att kosta runt 250miljoner härnere.

  Så…vi får se hur det går. En av de nya anläggningarna kommer förresten att byggas alldeles om hörnet….

 2. Tack heaven för din berättelsen om hur det är och varför det just nu är som det är och om maffians makt. Läste det på jobbet, men då jag inte använder annat än min egen dator så har svaret dröjt.

  Och när du skriver om att det kan bli en ny sopstation runt hörnet så får vi hoppas att det inte blir hälsovådligt för er som bor i området.

  Våra små besvär med miljögårdarna är ju som rena fluglorten i jämförelse…

  Hoppas på verklig bättring, men frågan är hur det skall bli en sådan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s