Barnlöshetssiffror

Statistik från SCB visar följande om barnlöshet i Sverige (se tidigare inlägg om press att skaffa barn – se här

En okänd andel av de slutgiltigt barnlösa har på olika grunder valt att inte skaffa barn. Det är därför svårt att fastställa den exakta andelen ofrivilligt barnlösa.

Källa SCB

Andelen barnlösa var som minst, ca 11 procent, för kvinnor födda i mitten av 1940-talet. De födde sina barn då de ekonomiska och sociala villkoren förbättrades. Sedan dess har andelen barnlösa stigit något och bland de kvinnor som nyligen avslutade sina fruktsamma var andelen barnlösa 14 procent.

Om vi jämför med 1800-talet så har vi färre barnlösa idag. Under 1800-talet var förutsättningarna för barnafödande mycket skiftande. Många kvinnor var barnlösa samtidigt som ett flertal fick många barn. Man uppskattar att 20-25 procent av kvinnorna förblev barnlösa på 1800-talet.

Ett okänt område som kanske skulle behöva bli lite mer känt. Ännu känsligare och outforskade området är nog det Ofrivilliga föräldrarskapet. Skulle de som ofrivilligt blivit föräldrar ha valt att inte skaffa barn om de haft möjlighet att göra valet?

14% barnlösa är en stor grupp människor vars livsöden i mångt och mycket är okända för majoriteten. En grupp, vilkens liv man har många uppfattningar om … vare sig det handlar om frivilligt eller ofrivilligt barnlösa. Lyssnar man på dem, har de någon röst … ? Blir de betrodda om de säger att de har haft ett fullt tillfredsställande liv.

Annonser

4 reaktioner på ”Barnlöshetssiffror

 1. frivilligt barnlösa har ju valt detta & borde vara nöjda med livet,ofrivilligt barnlösa där mekanismen inte fungerar får detta på hjärnan ”ska ha barn till varje pris”,
  andra ofrivilligt barnlösa där den ena partnern inte vill ha barn kan också vara så att den ena redan har barn och tycker att det räcker , men då har den barnlösa i detta fallet valt om han/hon stannar kvar i förhållandet.
  Det här ämnet kan diskuteras hur mycket som helst och det finns därmed lika många vinklingar som helst.

 2. Monika, så smart av dig att lägga det här någon annan stans här när du nu inte ville lägga det på första sidan.

  Kom att tänka på att kurvan för barnlösa män kan gå neråt nu i dessa DNA-tider – kanske t o m start neråt – för det är svårare att smita från ett fadersap nu än innan DNA. Och sedan är det kanske så att ”Tomten är far till alla barnen” s a s … så för mycket rotande i gamla tider med hjälp av DNA kan nog inte alltid vara rekommendabelt.

  ”Ofrivilligt föräldraskap” är det kanske inte många som vill kännas vid … för det skulle ju kunna slå ett litet hål i önskad familje(tomtebolycke)idyll, för det finns ju en del utsagor om andra och om sig själv typ: att ha haft det svårt i livet pga att vara ett oönskat barn [någon slags pyskolog (! medviljestavning) som inte funnit något annat har kanske hjälpt till med att komma fram till detta … nej nu börjar jag visst bli väl stygg).

  Kanske har de ännu fertila, som inte har egna barn, det värre än de som ej längre är fertila, för för de fertila kan det vara en press utan like från olika håll att få barn. Men vid mogen och ej fertil ålder kan det hela på ett vis upprepas fast det då handlar om barnbarnslöshet.

  Jo det finns sannerligen många vinklingar, desto mer man tänker desto fler kommer fram och jag skall inte dra upp mer just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s