Vi är okunniga

… när det gäller äktenskapslagen och därför förstår vi inte frågan om könsneutrala äktenskap. (se SvD) Ja, det säger Annelie Enochsson. Ok, det är väl inte så upprörande utsaga när det kommer från den borgerliga sidan att underskatta väljarna. Men det upprörande är att hon jämställer könsneutrala äktenskap med inscest, pedofili och polygami och menar att det är av samma skäl som de inte skall vara tillåtna. Vilka skäl det handlar om uttrycker hon dock inte helt klart. Om det inte handlar om att ett äktenskap skall bestå av en man och en kvinna instiftat av Gud.

– En far får inte gifta sig med sin dotter, hur mycket han än älskar henne. En kvinna får inte gifta sig med fyra män, hur mycket hon än älskar sina män. Och en 23-årig man får inte gifta sig med en 14-åring.

När det handlar om äktenskap är det för Annelie Enochson ingen principiell skillnad mellan homosexuella par och exemplen ovan.

– Det spelar ingen roll om de också säger ”vi förnekas vår kärlek, det är diskriminerande”. Det är liksom samma skäl.

Det jag förundrar mig över är varför alla behöver vara överens just i den här frågan, då det inte är det när det gäller andra frågor. Har jag missat något? Varför skall Kds övertygelse och tyckande bestämma över majoriteten av befolkningen?

Jag kan se att det finns en problematik då det gäller de tre andra konstellationerna som inte finns gällande könsneutrala äktenskap. I dessa handlar det om förvirring gällande rollerna, släktband och annat. Vilket det inte gör när det gäller könsneutrala äktenskap, därför den enda skillnaden med traditionella äktenskap är att det är samma kön. För övrigt blir det inga komplikationer gällande det jag tog upp. Om t.ex. en far gifter sig med en dotter, så blir släktförhållandena ytterst komplicerade, samt att fadersrollen blandas ihop med den roll en man har. osv. Om det får barn blir en person pappa och morfar. Pedofili behöver jag inte ens säga något om. Och månggifte, ja, egentligen vet jag inte varför en man eller kvinna inte skulle kunna gifta sig med flera män. Får fundera mer på den saken. I vilket fall kan jag inte se att könsneutrala äktenskap innehåller samma problematik som de andra vad gäller människors kunskap om vem som är vem.

Annonser

2 reaktioner på ”Vi är okunniga

  1. Gör om ÄB till en ”Samlevnadsbalk”. Det finns många typer av sammanboende som inte regleras i lagen – exempelvis två barn som lever tillsammans i föräldrahemmet.

    Ett av de principiella problemen är att det är ”Äktenskap” och tror man på Bibeln är Äktenskap instiftat av Gud och är en förening mellan en man och en kvinna – någonting som skrevs in i ÄB i en tid då knappast någon skulle tänka på att det skulle bli en så uppmärksammad fråga i nutid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s