Mångfalden i fara …

Det är säkert en god idé att starta en imanskola i Sverige, en tanke som Lars Leijonborg nu tar på allvar med tanke på

Många imamer som i dag verkar i de muslimska församlingarna är skolade i muslimska länder, och ”saknar i regel svenska språkkunskaper och kunskaper om det svenska samhället. Det faller sig naturligt att uppgiften många gånger blir dem övermäktig”, konstaterar han [Luciano Astudillo (s)]

Leijonborg menar att det är en rättvisefråga.

Jag kan tänka mig att många inte kommer gilla förslaget, eftersom de menar att skattepengar inte skall användas till att utbilda imaner och på så sätt erkänna muslimer. Kanske det blir samma motstånd som vid byggandet av moskeer. Jag kan tänka mig att Leijonborg ser det här som en möjlighet att integrera och kunna påverka imanerna att mer än tidigare vara det i en svensk anda.

– Det påstås att saudiarabiska radikala muslimer erbjuder sig att tillhandahålla imamer gratis, och brist på pengar gör att moderata muslimer som vill starta en moské inte har något alternativ. Då bidrar vi med öppna ögon till en radikalisering av islam i Sverige, vilket är mycket, mycket olyckligt, säger Lars Leijonborg.

Det handlar säkerligen inte enbart om en rättvisefråga.

I samma artikel nämns följande direkt under bilden, men diskuteras inte:

Dagens fjorton statliga universitet bör bli fem, anser Högskoleverkets chef Anders Flodström. Men regeringen tänker inte ­beordra sammanslagningar, har Lars Leijonborg klargjort. ”Vi kommer inte att lägga ned några högskolor, men ser positivt på frivillig­linjen. Västerås och Örebro har ett mycket tätt samarbete och vill gå samman, liksom Kalmar och Växjö. Det är väldigt spännande processer. Om fler högskolor själva vill bilda sådana strategiska allianser, så är regeringen beredd att stödja det ­ekonomiskt. Jag utlovar smörjmedel.”[update: Denna text är nu bortagen ur artikeln]

Att de inte kommer lägga ned några högskolor är ju ett bra besked. Men det som slår mig när jag läser om att de statliga universitet som nu finns bör bli fem, är att den mångfald alla så hett talar om i alla sammanhang bara finns på pappret. Det är ju utmärkt med flera olika universitet då detta ökar möjligheten till flera röster, olika resultat mm. Ett universitet bidrar många gånger till likriktning. Avhandlingar skrivs på samma sätt, undersökningar utförs på ett likartat sätt och möjligheter till att bryta tidigare etablerade tolkningar blir inte lika stora. Eftersom det blir samma personer som bestämmer över forskningen.

Men att Leijonborg – ser positivt på frivillig­linjen, visar ändå att han gärna skulle vilja reducera antalet universitet och därmed mångfalden. Och det förvånar mig att så många kan gå ut och tala om frihet, mångfald mm. men i slutändan förorda en alltstörre enhetlighet.

Jag förhåller mig tveksam till följande:

Regeringens utredare föreslog nyligen att universitet och högskolor ska kunna handplocka, ”kalla”, duktiga personer till att bli professorer – utan konkurrens av andra [min kursiv] Avsikten är att öka andelen kvinnor.

Jag tror det kan finnas risker med att göra så… då det även här kan bli en likriktning då inslaget av nya tankar, ideer och forskningsområden inte kommer fram och prövas eller får de som förordar personer att stimuleras till att rekrytera andra än dem de redan har kunskap om. Man rekryterar det man redan har…. och upprätthåller på så sätt den inriktning man vill ha.

Mångfalden är också i fara då man vill höja forskningsanslagen, men fokusera på ett enda område, miljön. Det finns många områden i vårt samhälle som behöver högre forskningsanslag och som har betydelse för den miljö vi lever i, även om det inte handlar om den biologiska. Jag skulle vilja se en storsatsning inom skolans område och högre utbildning.

Mitt intryck är att vi går emot en alltmer tydlig likriktning, och att alltmer skall bestämmas centralt övervakat av vår regering.

Annonser

5 reaktioner på ”Mångfalden i fara …

 1. Du är medveten om vad imamer predikar yes?

  Mannens rätt att bestämma över kvinnan. Hat och våld mot judar och homosexuella. Osvosv.

  Kan lika gärna starta lite nazistskolor när vi redan håller på liksom.

 2. Vet inte riktigt vad jag skall svara … med tanke på att du jämför med nazisterna… Det du tar upp finns även i Bibeln… Kds, kanske inte hat mot homosexuella, men dock motstånd till dem är ju klart och tydligt.

  I inlägget skrev jag inget om min egen ståndpunkt, utan mer om Leijonborg att han talar om rättvisa, då det troligen handlar om att få insyn … och vilja att förändra imanernas makt…. och det kanske ändå är en god tanke! Svårt att säga!

  Om inte staten har insyn i imanernas utbildning, så kan de ju verka utanför det svenska samhällets normer, värderingar och lagar och förordningar…

  Men att jämföra med nazismen, nej det kan jag verkligen inte göra!

 3. Monika: I religionen islam ingår just ”samhällets normer, värderingar och lagar och förordningar”, och den religiösa delen av den utbildning som Leijonborg föreslagit kräver nu muslimer att staten inte lägger sig i, och naturligtvis att staten inte får full insyn i!

  Där ingår en världsbild där kvinnan inte är lika mycket värd. Gudstjänst bön mm i islam är utformad efter dessa värderingar, och i den månn man eftersträvar ett islamiskt Sverige (det menar jag att alla i de svenska islamiska nätverken gör!) så eftersträvar man även lagstiftning som är diskriminerande samt inte alls tolererar homosexuella. Hur kan vänstern som har det som hjärtefrågor vara tysta om detta? Kristendomen har inte ambition att kontrollera samhället som islam gör, utan skiljer på religion och samhällsstyrning.

 4. Jag läste i artikeln om att en del muslimer reagerar mot att staten skall lägga sig i…. och då faller nog Leijonborgs tanke kring det här.

  Samtidigt har vi religionsfrihet i vårt land och det komplicerar saken! Om vi inte accepterar dessa fullt ut, ja då får vi ändra på lagen om religionsfrihet helt enkelt. De enda religioner som inte gör skillnad på man och kvinna, inte fördömer homosexualitet mm, är också de enda som har rättigheten att utöva sin religion. Frågan är hur många religioner som skulle bli kvar? Kd skulle heller inte kunna vara ett riksdagsparti eftersom de är emot det mesta … och ser att livet skall se ut enligt Bibeln.

  Själv anser jag att religionerna skall följa de lagar som finns! Och att de skulle kunna börja se i vilken tid de lever i. Det gäller även svenska kyrkan faktiskt.

  Kluvet är vad det blir!

  De tror ju faktiskt på det där!

  Vår egen kultur präglas av tio guds bud … fortfarande och i allra högsta grad. Men vi kanske inte ser det, därför vi är uppfostrade i den andan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s