Anmärkningsvärt

Det är anmärkningsvärt att man upptäckt vid kontroll att 10% inte använder bilbälte och att nästan lika många svarar detta på frågan SvD ställer. Och att man funnit att 100 barn inte är bältade är skandalöst oansvarigt.

Jag har inte ens funderat på att så många kör omkring utan bilbälte, inte ens att det förekommer. Det är lika mycket en rutin för mig som att sätta nyckeln i låset och starta bilen.

Själv var jag och handlade förra veckan och upptäckte när jag var nästan hemma att jag glömt bilbältet. Jag blev chockad över denna glömska och att jag inte märkt det överhuvudtaget. Och tänkte, det är så här olyckor händer – man missar någonting som aldrig hänt.

Min första tanke var – tänk om jag behövt bromsa. Den andra tanken var – vilken tur att det inte var kontroll Den tredje … jag får aldrig glömma det igen.

Men så hände det igen – dagen efter! Va?

Förklara detta om ni kan! Jag kan det verkligen inte.

Annonser

17 reaktioner på ”Anmärkningsvärt

 1. ”Min första tanke var – tänk om jag behövt bromsa.”

  Du har väl för guds skull en ratt att hålla i? Det är värre för passageraren om man tvärnitar.

 2. att glömma 3ggr på raken är ju anmärkningsvärt….

  håller med svar nr 3 du är mer beredd än en passagerare…

  lagen är till för att följa men olyckor sker ibland iaf trots att man sitter bältad men med andra skador än om man flyger ut genom fönstret…

  obältade barn det är verkligen ansvarslöst…

 3. Nej Zeb, men man kan ju börja undra

  Anton, Jag var ensam i bilen. Om jag haft en passagerare med mig hade jag först tänkt på den personen. Självklart!

  Gull-Marie, Jag glömde två gånger … Men mer än mina tankar kring det, är jag mer intresserad över att få veta HUR jag kunde glömma bort det.

 4. När jag sätter mig i en bil är det första jag gör att sätta på mig bilbältet, detsamma gäller för alla andra jag känner.
  Enda gångerna jag har varit med om folk som inte använder bilbälte har varit utanför Sverige (eller utlänningar på besök).

  Dessutom börjar moderna bilar tjuta något förskräckligt om man inte använder bilbälte (fast då kan man dra bilbältet bakom bilstolen och sätta fast). Men varför göra sig besvär för att inte vara säker?

 5. Det är väl inte så hemskt att glömma bältet nån gång? Jag kör utan ibland för det är så otroligt mycket skönare än att sitta fastspänd.

 6. Att glömma någon gång är inte en så stor sak,men man blir förvånad att man glömt bort en vana man har i stort sett varje gång man ska åka iväg.

  Monika att du glömde är väl bara mänskliga faktorn antar jag.

 7. Sådana som du, som hela tiden ska vara så säkra som möjligt, och leva så länge som möjligt, glömmer lätt bort att leva…

 8. Anton

  Sådana som du?! Det låter som om sådana som du definierar mig efter en enda sak i livet – bilbältet, när det snarare handlar om decennier av påverkan utifrån som vi människor har svårt att värja oss emot. Till slut ser vi det så självklart att vi blir chockade när vi glömmer det en eller två gånger.

  Säg hellre att vi svenskar har svårt för att leva, med tanke på att nationen överbeskyddar oss.

  Men visst är det viktigt med trafiksäkerhet på alla plan, eftersom ett felgrepp kan leda till följder för andra människor. Leva livet kan man göra på annat sätt än att utsätta andra för fara. Låt trafiken vara fredad från dem som vill leva livet och som inte tänker på följderna för sin egen del.

 9. Hur du kan tycka att det ska vara lag på att ha bälte förstår jag inte. Vi betalar hutlösa skatter och om man då skulle bli skadad pga att man kört utan bälte så ska det inte vara några problem för ”Storebror” att finansiera ens sjukvård.

  I Sverige får vi inte ens bestämma över vår egen kropp och vårt eget liv.

 10. Det är lag på att ha bälte … och ja … om skada kan undvikas är väl det utmärkt. Och det är en liten sak att ha bilbälte. Eller hur? Jag förstår faktiskt inte problemet. Det är väl bara att ha det på.

  Det här du skriver:

  …om man då skulle bli skadad pga att man kört utan bälte så ska det inte vara några problem för “Storebror” att finansiera ens sjukvård.

  Har du verkligen tänkt över det här? Om du visste att människor i din närhet kan riskera att bli invalidiserade eller dö på grund av att de inte har bälte på sig, så tänker du väl inte så … att det bara handlar om vem som skall betala.

  Kanske finns det en lag därför att vissa struntar i att skydda sig. Och det handlar inte bara om dig – folk som bryr sig om dig, blir ledsna om du skadas. Därför kan du ju tänka på dem, även om du så skulle skita i dig själv … eller tror du ingen bryr sig om ..

  Och tror du folk som vårdar skadade människor gillar att folk blir det? De gör det därför att folk skadas och de bryr sig om.

  Sen kan ju faktiskt andra oskyldiga bli skadade, men det tänker jag inte gå in på. Och om du har barn i bilen, så kanske de struntar i att ta på sig bältet eftersom du låter bli. Hur skall du motivera dem? Det är inte vad du säger utan hur du handlar som barnen lär sig.

 11. Så du menar att man ska hindra folk från att köra utan bälte fastän de själva väljer det och är fullt medvetna om riskerna? Låter väldigt storebrorsaktigt det där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s