Risksträcka

Har suttit hemma hela helgen och haft rätt trist stundtals. Har lyssnat på varningarna, trots att en del kan säga – Men på vintern är det halt. Och idag känns det rätt okey att jag bestämde mig för att inte åka neråt i landet eftersom jag skulle ha hamnat i kaoset på väg upp. Det är riskabelt halt från Linköping och till Uppsala.

Se här vad halka kan ställa till med. Vägen mellan Stockholm och Södertälje är olycksdrabbad. Och lastbilar får inte köra om, vilket de gör ibland. Även bussar kör om. Vad som hänt just i det här fallet är svårt att veta! Men en flygbuss krockade med en långtradare. Om det var vid en omkörning eller inte … ja, det är frågan.
Det här bakslaget, som ju faktiskt förekommit under marsmånad tidigare år, visar väl också att det inte är så klyftigt att förkorta säsongen för dubbdäck.

Och jag läser på den här bloggen att Miljöförvaltningen rekommenderat byte till sommardäck på grund av barmarken (om det blir snö får väl folk åka kollektivt säger representanten*), medan Vägverket varit mer förankrad i verkligheten. Kraven på dubbdäck är till den 31 mars men bara om det är barmark. Och många har redan bytt (se här).

Bloggaren som jag länkat till skriver följande i dagens blogginlägg

Dubbdäckens bidrag till luftföroreningar är ingenting jämfört med de säkerhetsmässiga aspekterna. Partiklar (PM10) i luften, som kommer från många olika källor, bl a däck, kan i värsta fall orsaka en förtidig död hos redan svårt sjuka personer med ett par månader. Ett dödsfall i trafiken släcker ett helt liv. Tar miljöförvaltningen ansvar för detta?

Han skriver mycket annat tänkvärt, t.ex. att stockholmare kommer ner med sommardäck i snöoväder i Västergötland. Ja, tänkvärt.

* Men om man redan är på väg och vädret slår om! Jag kan bara lägga till följande. Mot dumheten kämpade även gudarna förgäves!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s