Det är så enkelt

…. att skylla på polisens tjänstemän och poliser rent generellt. (se SvD) Och så får de stå som de skyldiga för det som har hänt. Och till slut blir gärningsmannens brott något sekundärt att resonera kring. Det skapas en bild av att polisen rent generellt är oprofessionella, när det kanske handlar om något helt annat, att t.ex. polisen får ta över arbetsuppgifter som en civil person kan sköta. Alltför många poliser står bakom en reception eller med dylika uppgifter, istället för att syssla med det dom skall; vara ute på gatorna, ta hand om tips. mm. Det är överhuvudtaget ett slöseri av utbildade människor i Sverige, eftersom de anses numera kunna sköta allt – allt för att spara pengar.

Nu riskerar polisen stå vid skampålen liksom skolan och främst lärare fått göra en längre tid. När det i själva verket saknas resurser eller att organisationen är gaalen!

Det är förfärligt att något som har hänt att ett tips inte följs upp. Men vad beror det då på. I en artikel talar bl.a GW Persson om detta och hans lösning borde vara självklar. Den lokala polisen skall inte ha hand om sådana här fall utan att t.ex. rikskrim kopplas in.

Både Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki ser problem med dagens organisation. Lokala poliser har helt enkelt inte den rutin som krävs, menar båda. Antalet spaningsmord är få, och ibland får utredare utan nödvändig erfarenhet hand om fallen, säger Leif GW Persson.

– Jag har tjatat i flera år att vi måsta få stora regionala våldsrotlar som kan sysselsätta sig på heltid med det här. Det ska vara utredare som har ortkännedom, lokalkännedom och personkännedom.

Domstolarna borde också bli bättre på att se till helheten istället för att se vissa brott som så ringa att påföljden också blir ringa. (se SvDs ledarblogg) Det finns annan mer omfattande artikel men hittar den inte.

Jag tror inte kompetens saknas, utan att den används felaktigt för att spara in pengar och att detta bestäms av folk som inte har tillräcklig kompetens, dvs. politikerna! De utgår alltför ofta hur något BÖR vara istället för att ta reda på hur det verkligen ligger till. Och det gäller från vänster till höger, inget parti undantaget.

Jag är medveten om att jag flyttar skulden från en plats till en annan, men någonstans är det ju fel och då är det väl ändå dem som har den största makten som vi skall granska istället för att låta enskilda poliser eller polisdistrikt få schavottera i pressen.

Vem lyssnar på de enskilda polismännen som inte tycker att de tillräckligt får använda sig av den kompetens som de blivit utbildade till, utan får plocka papper istället (ok, jag överdriver). Och sen får han eller hon stå till svars inför en uppretad opionion och få höra att han inte har tillräcklig kompetens, när den i själva verket inte tas tillvara.

Är det någon myndighet jag verkligen har förtroende för är det polisen. De verkar vara rent generellt de enda som yrkesgrupp inom det här området som verkligen bryr sig om att det är människor det handlar om. Kanske för att de är närmast när något händer. Det är synd att man nästan aldrig ser till dem. Men om ett trafikärende tar flera timmar, ja då är den polisen upptagen i flera timmar. Fler poliser alltså, där de skall befinna sig. Inte med jobb som man inte behöver gå på Polishögskolan för att klara av. (SvD)

Annonser

7 reaktioner på ”Det är så enkelt

 1. Folk kommer säkert hoppa på mig när jag säger detta, men jag måste göra det. Människor känner obeskrivlig sorg och frustration när något sådant händer och då är det väldigt lätt att peka finger. Vad jag vill påminna människor om är att Polisen inte är någon Ubermensch med vare sig synska eller paranormala krafter de kan använda för att bekämpa brott, kvittar om de är lokala eller rikskrim. Något fruktansvärt har hänt och det jobb de har är inte det lättaste, men i detta fall tycker jag att de gjorde så gott de kunde – detta hade lätt kunnat förvandlats till ett nytt ”Helen”-fall, men det gjorde det inte, tack vare polisens arbete.

  Moment 22 http://www.momenttwentytwo.wordpress.com

 2. Jag är inte ett dugg förvånad över att två tredjedelar förlorar sitt förtroende för polisen. Det är likadant gällande andra områden, som pressen skriver om. De tar fram en enda sida, misstagen, bristerna mm utan att riktigt förklara varför det blir så här. Det blir den enskilda som får stå för det, eller en institution eller organisation och så blir alla i den drabbade. Alla är urusla osv. Det behövs mer utbildning, skallar ropen. Javisst, men inte ens de välutbildade inom området får ju syssla med det dom har blivit utbildade till, till hundra procent utan kanske till femtio procent.

  Men som jag skriver i huvudinlägget, utbildning tas inte tillvara i Sverige. Vi skall alla vara så utbildade som möjligt, men eftersom det sparas så oerhört mycket på dem som har till uppgift att syssla med t.ex. administration eller som i skolan, det sparas på alla vuxna utom lärare, får de som är utbildade inom området göra andras jobb också. Dessa göromål tar tid från annat, dvs. det som de är utbildade till att göra.

  Och dom som bestämmer har antingen inte någon utbildning alls inom området och litar på politiska rådgivare, eller också har de utbildning men aldrig själva utför det dom bestämmer över. Alltför många som bestämmer vet inte hur det är ”på golvet”. De verkar tro att allt är som det var för femtio år sen. De skulle t.ex. själva behöva undervisa, eller vara polis eller vara … ja vilket som.

  Politiska rådgivare – javisst, men hur länge sen var det dom var inne i verksamheten.

  Övermänniskor skall alla vara – de skall klara av allt på så kort tid som möjligt. Den här människosynen har blivit alltmer ohållbar.

 3. Håller fullständigt med dig att man inte tar tillvara den kompetens som polisen faktiskt har. Att inte använda folks kompetens på rätt sätt är ett ganska vanligt fenomen i Sverige, det verkar som om vi är rädda för utbildningen, men ändå inte….. Tycker att det är fenomenalt att man utökar polisutbildningen med ett tredje år, det är inte en dag förtidigt, men dagens poliser är för det inte underutbildade, utan de får som du skriver utföra arbetsuppgifter som de inte är utbildade till att göra, utfärda pass, ta emot skadeanmälningar osv Istället för att utreda brott.

 4. Vi har jämförelsevis väl utbildade poliser i vårt land, men man blir ju förfärad av att läsa vad den utbildningen används till genom den här sparivern.

  Det är ett sådant slöseri av folks kompetens inom olika områden att man blir mörkrädd ibland.

  Inte minst gäller det inom utbildningen, där väl utbildade lärare får syssla med övrigt 50% av tiden därför att alla vuxna utom lärarna har fått lämna skolområdet eller bara besöker det någon gång i veckan.

  Och så klagar man sen utan att få reda på varför det ser ut som det gör, därför att bl.a. media och absolut inte politikerna inte vinner några poänger på att redovisa allt … för då riktas ju uppmärksamheten mot istället ifrån dem.

 5. Genom att alltid skylla på andra så kan de som bär ansvaret rikta blickarna mot något anat håll än mot dom själva. Politikerna har via sina tjänstemän manat till spariver på alla plan, till slut finns inget att spara på, vad kommer då att hända? Gymnasieskolorna i landet försämras undan för undan eftersom rektorerna har tvingats till att rationalisera bort allt som inte är lagstagdat, kuratorerna är borta och ungarna mår skit, Studievägledarna är borta så politikerna kan skälla på ungarnas felval som kostar multum. Vi hade en ekonomisk tillväxt i detta land som saknade motstycke i historien, i samband med oljekrisen så tog den slut eftersom politikerna fortsatte slösa de pengar som vi hade i samma takt som de gjort under de goda åren. Enda sättet var att låna pengar för att få det att gå ihop. Alla pratar om att vi har världens bästa skola men det är en stor lögn och inte lär den bli bättre med de nya förslagen på skollag, grundskoleförprdning, gymnasieförordning, högskoleförordning m.m. så länge vi inte anser kunskap vara något att vara stolt över och utnyttja på rätt sätt. Kunskap och kompetens är något som både den som inehar det borde vara stolt över och få kredit för av omgivningen, plus att det är ett ekonomiskt kapital för samhället att väl förvalta. Det borde göras en rejäl kompetens redovisning i detta land så vi kanske kan bli ett framgångsland igen. ”Skomakare bliv vid din läst”, ”Polis fortsätt vara polis inte kontorist”

 6. Men det är alltid så när man organiserar utbildning efter sina egna värderingar och också blir värderande genom att tala om världens Bästa skola och att lärare skall vara BRA, att man biter sig själv i svansen.

  Kunskap och kompetens har ingenting med BRA eller Bästa att göra, utan om vad det är man gör. Om det sen är bra eller dåligt, ja det är upp till var och en att tycka. Man kommer ingenstans med att bara tycka. Det är bättre att fråga sig: Vilket lärande är det som sker. Och vilket vill man ha. Hur ser man på kunskap osv. Och så organiserar man undervisningen efter det.

  Varför måste allt man lär sig vara BRA och DET Bästa och vem avgör vad som är det? Det är alltid någon som blir missnöjd vilken pedagogik du än använder. Vilken undervisning du än organiserar är det allt någon eller några som inte gillar den.

  Hur skapar vi en skola som alla får plats i, inte en skola som alla är nöjda med och tycker är BRA. För den sista kan vi aldrig skapa och då är det bara en massa slöseri med tid. Men en skola som alla får plats i kanske är möjlig att skapa om vi slutar att vara värderande när det gäller kunskap och lärande.

  Det kan i slutändan kanske skapa ett samhälle där alla får en plats.

  Värderingarna vårt samhälle och skola mm. bygger på, kan vi aldrig bli av med, men däremot kan vi försöka arbeta på att minska de värderande inslagen dagens utbildningspolitik innehåller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s