Samarbete istället för konkurrens

Det finns en övertro på konkurrens (se SvD). En så stor att man tror att det är möjligt inom vilket område som helst. Ok för att vinstdrivande företag tjänar på konkurrens, men polisen och skolan m.fl. förlorar. Inom sådana områden behövs SAMARBETE, inte konkurrens, vilket kan försvåra utredningar. Tänk er själva, en ambitiös polischef eller polisdistrikt som håller inne med viktiga upplysningar för att vara först.

Bo Rothstein vill ha konkurrens, liknande den som finns på universitet???

Alla organisationer har en inneboende tröghet som gör att förändringar är svåra eftersom dessa kräver uppoffringar och rum för nytänkande. Det är alltid enklare att följa minsta motståndets lag och låta allting bara gå på i gamla hjulspår (den som likt undertecknad arbetar vid ett svenskt universitet och försökt förändra något vet bara detta alltför väl).

Bristen på ett tydligt signal­system gör att organisationen ifråga inte tar till sig ny teknik, nya idéer eller nya strategier för verksamhetens förbättrande.

Vad kan man göra? Det rimliga vore att vidta samma åtgärder som man gjort inom många ­andra delar av den offentliga sektorn, nämligen konkurrens, kollegial granskning och forskning.

Forskning tror jag på, men konkurrens och kollegial granskning, uppmuntrar inte samarbete, vilket jag som sagt tror på. Den är också ett effektivt sätt att luckra upp trögheten inom system. Konkurrens skapar bara strider och strävan efter att positionera sig.

Mer om vad Rothstein anser, kan ni läsa på Brännpunkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s