Alltför mycket problem

Nu stänger Kina Mount Everest på grund av protesterna. (se SvD) Facklan har ju planerats nå dit upp. De säger att det beror på vädret, men maj är den bästa månaden vad gäller vädret enligt klättrare. Och det här upprör alla klättrare, speciellt dem som planerat en expedition i åratal och får nobben.

Såna här beslut föder bara aggressioner, Kina får hela världsklättrarsamfundet emot sig. Det här stryper människors livsdrömmar, folk har planerat en sådan här expedition i 20-30 år och så får de bara vackert flytta på sig för att Kina ska kunna visa sin makt, säger Johan Ernst Nilsson som blev först i världen med att genomföra en helt klimatneutral Everestexpedition i maj förra året.

Det är alltför mycket problem med OS i Kina, varför jag tycker att de skall ställa in det helt enkelt. OS-kommitten borde verkligen ha kunnat förutse det här. Ett inställt OS skulle visa hela världen att OS inte skall förknippas med sådana här saker.

– Cirka 25 soldater och poliser har satt upp läger längs med berget och har uppmanats att använda våld om det skulle behövas för att hindra anti-kinesiska aktiviteter, säger Mod Raj Dotel, talesman för det nepalesiska inrikesdepartementet till nyhetsbyrån AP.

Varför inte låta folk protestera, utan att hota om våld mot dem. Och anti-kinesiska aktiviteter. Kina klarar så bra av att skapa anti på egen hand. Alltfler grupper vänds emot dem. Ett märkligt OS-värdland?!

Annonser

5 reaktioner på ”Alltför mycket problem

 1. Jag förstår vad du menar, men jag tror att bojkott och att ställa in är den lätta utvägen som kan ha mycket dåliga konsekvenser. Vi måste försöka komma ihåg att det är regimen i Kina som är hård, tuff och the bad guy – inte folket. Det enda vi kommer uppnå med bojkott eller inställning är folkets besvikelse över vårt svek, och i besvikelsens tid är det väldigt lätt att göra destruktiva saker, vilket faktiskt skulle kunna förvärra situationen i Kina.
  Bara en teori. Jag är själv något av en människorättsspecialist och givetvis är det så att Kina inte är på uppförandekodernas top tio lista, men att svika folket i en av världens absolut starkaste nationer tror jag är en dålig idé.
  Nu är det som det är – let’s make the best of it, ta tillfället i akt och göra våra röster hörda!

  Tack för bra inlägg!

  Moment 22 – http://www.momenttwentytwo.wordpress.com

 2. Jo, jag förstår att det är orealistiskt i nuläget just på grund av befolkning som hålls som gisslan på något sätt. Kina kan bära sig åt precis som det vill, därför de vet att ingen har mage att göra något illa mot det kinesiska folket.

  Men det är skandal av OS-kommitten!
  Hoppas de väljer länder som respekterar mänskliga rättigheter fullt ut i fortsättningen. Inte länder som har blivit bättre på det.

  Och man kan gilla ett folk, en kultur mm. utan att gilla regimen. Jag gillar t.ex. det grekiska folket och den grekiska kulturen, men inte faan ställer jag upp på polisens behandlingar av flyktingar och inte faan ställer jag upp på andra saker heller som regimen underlåter att göra. Inte ursäktar jag och anser att de gör rätt därför att … som t.ex. vissa gör gällande Kina – Jan Myrdal för att nämna en.

  Vissa försvarar Kina vad de än gör gällande Kinas regim, därför att de gillar folket och kulturen. Men jag anser att man måste skilja på dessa två saker.

  Tack för dina besök!

 3. Ah, så befolkningen hålls nu gisslan också. Det gäller tydligen även utlandskineserna då? Märklig telepatisk förmåga den där regimen har, måste jag säga.

  Hittade detta inlägg i skräpposten!
  Monika

 4. Fast jag vet inte om det finns så mycket att säga om det egentligen.

  En nations politik väcker anstöt av övriga världen. Den protesterar, men vill ändå inte ställa in eller bojkotta OS. Därför att detta skulle drabba befolkningen. Man ser det som att man i realiteten straffar dem man vill skydda från ett förtryck om man ställer in. Då ger världen en signal om att oavsett hur nationens regering än handlar så kommer inte OS ställas in. Och då ser väl inte regimen någon anledning att förändra sin politik.

  Det här kan man jämföra med en gisslantagning. Polisen gör ingenting som kan skada gisslan. Vilket ger en signal om att de som tagit gisslan kan göra vad de vill.

  Det går inte helt att jämföra eftersom i Kinas fall inte handlar om att regimen skulle döda befolkningen för att världen ställer in OS. Frågan är dock vad som kommer hända med dem som skapat protester i omvärlden. På sätt och viss används folket som en påtryckning, kanske indirekt, men troligen helt medvetet.

  Jag tror att världen måste på ett kraftfullare sätt visa nationer som den inte anser uppfylla de krav som ställs på yttrandefrihet, mänskliga rättigheter att detta inte accepteras, än att ge sådana nationer OS, som de kan använda i syfte att fortsätta med sin politik istället för att förändra. Därför att världen ställs inför alternativet att skada den befolkning man vill skall omfattas av frihet att uttrycka kritik mot sin egen regim.

  Jag anser t.ex. inte att Turkiet så länge det ockuperar halva Cypern skall kunna bli medlem i EU, eftersom detta ger en signal om att det är helt OK att medlemsstater inom EU ockuperar andras territorium. Varför skulle Turkiet lämna Cypern när de väl blir medlemmar, när de inte är beredda att göra det för att bli medlemmar. Visar det inte på en ganska naiv förhoppning eller på ett kallt kalkylerande, att man struntar i Cypern därför att Turkiets medlemskap gagnar EU.

  Vet inte om detta resonemang anses rimligt i dina ögon Bloggelito, men nu har du fått ett svar från mig iaf. Eftersom du inte kommer svara därför att dina kommentarer riskerar att hamna i skräpposten och därför bojkottar alla WP-bloggar, så kan mitt svar få stå oemotsagt. Vilket inte känns så dumt. 🙂 Hehe…!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s