Horribelt O

Om allt är korrekt återgivet från en statlig tidning i Burma (knappt man kan tro det – se SvD) så är det ju fullständigt horribelt att gå ut med att vara så motsträvig till att få internationell hjälp vid en naturkatastrof. Har nog aldrig hört talas om en regim som nekat hjälpinsatser. Inte heller har man fått rapporter om passivitet. Bryr man sig inte alls.

”För närvarande har Burma prioriterat mottagandet av livsmedel till räddningsinsatserna samt transport av dem utan fördröjning till de drabbade områdena med hjälp av vår egen arbetskraft. På det sättet är Burma inte redo att ta emot sök- och räddningsteam liksom utländska medieteam”, heter det i uttalandet.

Burma accepterar bara donationer i form av kontanter eller nödhjälp, uppgav försvarsdepartementet och tillade att landet behöver medicinsk utrustning, mat, kläder, generatorer och tält.

Så de kan bestämma själva vart hjälpen skall gå? Men dom som hjälper vill kanske veta att hjälpen kommer fram ordentligt. USA funderar på att släppa ner förnödenheter från luften. Men har de rätt att flyga i Burmas flygrum?

Ky Luu, chef för USAID:s internationella katastrofbistånd, har upprepade gånger vägrat att säga om influget bistånd mot den burmesiska regeringens invändningar är laglig eller inte.

Trots denna katastrof skall en folkomröstning hållas – militärjuntan verkar bära sig åt som om det varit en lite storm.

Trots cyklonen har militärregimen beslutat genomföra folkomröstningen om en ny författning. Inför omröstningen på fredagen manade militären folket att rösta ja.

Omröstningen har kritiserats av omvärlden, som har uppmanat juntan att åtminstone skjuta upp den. Författningsförslaget anses vara skräddarsytt till militären.

Militären har dock undantagit de områden som har drabbats värst av cyklonen Nargis, däribland förra huvudstaden Rangoon.

Men det var ju stort att ha undantagit dessa områden.

Det händer så mycket märkliga saker här i världen. Människor bestämmer över andras öden och rättfärdigar detta dessutom på ett sätt man inte kan förstå. Det gäller överlag. Men att vägra hjälpinsatser under sådana här förhållande är något som hos mig väcker misstanke om att risken är stor att de donationer i form av pengar och andra donationer inte hamnar rätt och alldeles för sent. Det har hänt förr.

För den burmanska regeringen är det uppenbarligen viktigaste vad som händer med författningen. Inte att masor av människor har mist sina liv, att ännu fler är hemlösa. Sen har det väl ingen betydelse om det enligt dem ”bara” är 22 000 liv som har släckts och 43 000 saknas. Borde inte alla medborgare ha annat att göra än att gå till val. Och behövs inte massor av folk till att hålla ordning på valdeltagandet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s