Den totala kontrollen

Ja, om regeringen godtar förslaget till obligatorisk a-kassa som nu kommer läggas fram (se ledarbloggen i SvD),

Alla som tjänar över 110 000 kronor per år ska vara med i a-kassan. Oavsett om de är egna företagare eller deltidsarbetare. Den obligatoriska a-kassan blir 433 kronor i månaden, enligt den kommande utredningen, erfar GP.

…. är det en regering som vill ha total kontroll. De vill i så fall tvinga folk som valt att inte vara med i a-kassan att betala uppemot 5000 kronor mer i skatt varje år. Därför att de anser att alla skall vara med i a-kassan. Det här är något som varje enskild medborgare måste få bestämma själv, anser jag själv som är med i a-kassan. Det är ett medvetet val jag har gjort. Och så skall det vara.

Om alla tvingas vara med i a-kassan, kommer också alla omfattas av deras regler. Då går det väl inte an att säga – nej, jag vill inte bli övervakad om hur många jobb jag söker mm. Jag vill inte heller att a-kassan skall känna till att jag inte har något jobb och vill klara mig själv. Eller?

Har människor som vill klara sig själva, möjlighet att göra det? Och om de nu vill göra det, tvingas betala en skatt till något de inte vill utnyttja.

För att ta in avgifterna till den obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen, föreslår utredaren Sören Öman, att det skapas en ny myndighet – Myndigheten för arbetslöshetsförsäkringen. Myndighetens arbetssätt kommer att likna Skatteverkets.

Om det inte handlar om total kontroll. Vad handlar det om? Pengar – men skall de användas till annat under tiden? Ja, då skall väl detta redovisas.

De borgerliga har alltid varit emot tvångsanslutning.

Vad har hänt med den frihet för den enskilda medborgaren de alltid har talat så varmt om? Varför skall företagare tvingas vara med i a-kassan? Gäller det dom stora företagsägarna också. Haha, de behöver väl inte vara med i a-kassan. De klarar sig väl utan en försäkring.

Annonser

4 reaktioner på ”Den totala kontrollen

 1. Vilken draveldebatt. Ska vi då låta det vara lika frivilligt att ingå i sjukförsäkringssystemet för att ”jag blir aldrig sjuk eller kan råka ut för en olycka? ” Hur många svenskar har en så unik specialkompetens så dom inte är utbytbara/kan bli arbetslösa – förrutom kungahuset? Är det ens mätbart? Fördelen med obligatorisk a-kassa är att det då blir omöjligt för vissa att smita undan och sen låta andra betala via skattsedeln (ingen a-kassa= socialbidrag) när shit happens..

 2. Ja, vi kan låta det vara lika frivilligt att ingå i sjukförsäkringssystemet, men nu har jag inte hört några som vill stå utanför det.

  Men om det är väldigt många som inte vill vara med och det tidigare har varit frivilligt, så är det märkligt att tvångsansluta folk, t.o.m. företagare. Det är väl upp till var och en. Om man inte är med så får man heller ingen ersättning och det är inte enkelt att få socialbidrag. Du får inte äga någonting alls. Du får t.ex. inte äga ett företag, även om du inte tjänar ett enda dugg på det.

  Socialbidrag ingår i det skyddsnät som vi har i det här landet som alla har rätt att få när vi inte har någonting alls. Vi skattar redan för det! Då är du verkligen livegen och hur många väljer det, om de har andra val.

  Det är skillnad på att bli sjuk och att förlora jobbet. Är du sjuk, så kan du inget göra. Förlorar du jobbet kan du åka till Norge och jobba eller vart som helst i landet. Du kan ta vilket jobb som helst. Vi måste få ha några frihetsgrader.

 3. Monika: Jag tycker att det är ett intressant perspektiv du målar upp. Den som inte har arbete riskerar i framtiden att bli mycket hårdare övervakad än den som har. Kanske kan man redan säga att det har drabbat de som är sjukskrivna.

  Vill vi verkligen har det så? Jag för min del menar att de som har mycket pengar påverkar samhället på ett alldeles speciellt sätt och där finns det anledning att kontrollera ibland. Men småfolket?

  Det är också intressant med ”livegenskapen” och socialbidraget. Många har menat att den ordning vi har gör det väldigt svårt att ta sig upp ur fattigdom. Eftersom individen inte får behålla något om han/hon får socialbidrag så skapar man en välidigt passiviserande ordning. Återigen är de småfolket som drabbas.

  Dvis det är småfolket som drabbas i första hand. I andra hand skapar vi kanske mer ett fattigt land genom att göra så. Ett fattigt land med mycket oroligheter skulle jag tro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s