Man tystar de tystas röst

Är det viktigt att veta vem som har sagt vad i en blogg. Deepedition tar upp frågan om reglering genom registrering av bloggarna och hänvisar till Henrik Alexandersson.se som sammanfattar förslaget så här:

  • Alla bloggar skall registreras / licensieras av staten.
  • Det skall bli lättare att komma åt bloggare juridiskt.
  • Myndigheterna kan reglera innehållet på din blogg.

Marianne Mikko säger:

”jag tror att allmänheten fortfarande väldigt mycket litar på bloggar, de ses fortfarande som ärliga. Och de ska fortsätta att vara ärliga. För det behöver vi en kvalitetsstämpel, upplysning om vem som verkligen skriver och varför.” Läs mer här

Om man bloggar och besöker andras bloggar får man ofta en klar bild över varför någon bloggar. Men är det intressant att veta VEM som verkligen skriver. Och hur kan man vara säker på att det alltid är den som är registrerad som bloggare som skriver. Det kan ju vara någon helt annan. Och eftersom Marianne Mikko menar att vissa bloggare förorenar cyberrymden, så finns det ju redan idag möjlighet genom polisanmälan att få tag på dem som nu skulle göra det. Och nu ställer jag mig förstås frågan vad som ingår i att ”förorena” cyberrymden. Vilka vill man få kontroll över, som man inte redan idag kan ha kontroll över.

Om allmänheten skall ha rätt att få veta vem som skriver, blir det svårt för dem som behöver ha ett andningshål, en kanal där de kan berätta fritt om sitt liv. Jag har läst bloggare som är skrivna av våldtagna, misshandlade, mobbade som på så sätt kunnat samtala med andra om saken. De har även kunnat känna att de inte är ensamma.

Alexandersson skriver följande:

Dels talar man om rätten till replik. Då kan man ju tycka att en blogg med möjlighet till kommentarer har en inbyggd rätt till replik. Men det är inte vad man menar. Man syftar på samma princip som för tidningar – att den som känner sig trampad på tårna skall ha rätt till genmäle på redaktionellt utrymme. På svenska betyder det att om du ger dig på någon, då skall den personen ha rätt att svara i en separat bloggpost på din blogg.

Genom en sån här reglering tystar man de svagas och tystas röst i bloggosfären. För vem vågar skriva om sitt liv eller om det de nu behöver skriva om, om det går att ta reda på vem det är.

Om jag är på en dejtingsite, ja då är jag oerhört intresserad vem som är på andra sidan skärmen, men om någon berättar om sitt liv eller har synpunkter på politiken mm är jag inte alls intresserad att ta reda på vem det är. För i det första fallet handlar det om ett mänskligt möte. I det andra fallet gällande politik handlar det om att utbyta åsikter. Och om man bloggar politiskt eller är intresserad av politik, så kan man ganska enkelt se var någonstans personen befinner sig. Men behöver man veta vilket parti bloggaren röstar på eller om det är en journalist mm. Är det intressant? Ja, kanske är det intressant att veta vilka människorna bakom Piratpartiet är, om man skall bli medlem eller rösta på dem. Är de vänster- eller högerliberala eller bara liberala?

Jag tror lika lite på en övergripande reglering i form av registrering av bloggarna, som på en övergripande avlyssning av en hel befolkning.

Jag kommer säkerligen skriva mer om den här saken.

, , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Man tystar de tystas röst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s