Vända blicken uppåt

FRA-Åkesson skriver idag på SvDs brännpunkt.

Ingressen:

MISSFÖRSTÅDD LAGSTIFTNING FRA ska signalspana för att kartlägga yttre hot mot landet. Ändå odlas uppfattningen att FRA skall lyssna på alla svenskars telefonsamtal, läsa deras e-post och sms. En vidrig tanke. Hur kan så många tro att en demokratiskt vald riksdag skulle vilja sitt folk så illa? skriver generaldirektör Ingvar Åkesson. Andan i artikeln är att han inte kan förstå att vi inte litar på FRA och på regeringen och att vi missförstått allting.

Förutom ren fakta som man kan tolka på olika sätt, speciellt om man bara får lösryckta och svepande argument om att vi behöver lagen, om vår självständighet mm. är det svårt att tro en demokratisk vald riksdag där 143 ledamöter så totalt ignorerar en massiv protest från dem som de representerar, sina egna väljare och folket i stort, vill oss gott. En sådan riksdag som går regeringens ärenden, ger inte ett intryck av att vara demokratisk, utan motsatsen. Man lyssnar inte, man tar inte motståndet på allvar, man nästan hånar oss, och undrar vad vi hetsar upp oss för. Man hånar oss genom att påstå att vi ingenting förstår. Vi är helt enkelt dumma idioter som inte förstår och små barn som skall lugna ner sig innan vi får förklaringar som Reinfeldt, allas vår statsminister ger oss en vink om. Dessutom låter man partipiskan vina och nästan hota dem som vill rösta nej för utfrysning som Camilla Lindberg har vittnat om. Hur många blev behandlade likadant.

Hur skall man tro på en riksdag och en regering som inte lyssnar på de som kan tekniken, som vet hur Internet fungerar, är demokratiska. Under de här två åren har denna regering inte visat något som helst intresse av att lyssna på kritiken av de förslag de lagt fram, inte ens från sina egna väljare. Detta anser jag vara anmärkningsvärt. Det är det värsta, för att de inte lyssnar på dem som inte röstat är förståeligt, dock oriktigt eftersom en regering är det för HELA folket inte bara för dem som röstat på dem. Men att inte lyssna på dem som gett dem förtroendet är ju höjden av arrogans. Ingen tidigare borgerlig regering har visat en sådan arrogans heller, utom möjligen enstaka individer.

Åkesson har svaret närmare än han tror. Han kan sätta sig ner med regeringen och fråga dem – Hur har det kunnat bli så här.

Jag vill helt enkelt inte vara med, men uppfattar att ingen lyssnar. Varför förväntar sig de som inte lyssnar på min åsikt, rädsla, farhåga och tankar kring framtiden, utan hånar den, skall ge dem förtroendet att bestämma över mitt liv. Varför lyssnar ingen på uttalanden om att vetskapen om att kunna vara föremål för avlyssning räcker för att förändra ett folks mentalitet. Varför skall jag lita och tro på dem som inte verkar förstå något så fundamentalt enkelt. Man behöver inte vara filosofie doktor för att förstå en sådan enkel sak. Barn som blir övervakade av sina föräldrar förändrar sitt beteende. De känner att de inte kan vara sig själva. Fråga vilket barn som helst i den situationen. De kanske inte uttrycker det på samma sätt som en vuxen person, men innebörden är densamma. De känner sig övervakade och förändrar sig. De börjar finna sätt att slippa övervakningen, de börjar tiga om sina förehavanden, blir hemliga och framför allt får övervakaren inte deras förtroende.

Det här förändras inte för att vi blir vuxna. Övervakade människor deformeras och blir många gånger en skugga av sig själva. Till slut är det ingen som vet, varken de själva eller andra, hur de skulle ha varit om de fått vara fria från andras blickar och översyn.

Alla de argument som många av oss har fört fram slår mot en vägg. De når inte fram helt enkelt. Varför förväntar sig Åkesson att FRAs eller riksdagens argument skall räcka. VI lyssnar ändå och vi kanske hör mer än vad ni tror att vi gör. Vi hör tystnaden, det som inte sägs. Men vi vet inte vad som sägs.

Som forskare känner jag till att man måste ha tillstånd av dem som ingår i ett forskningsprojekt. Även om inte personerna i sig själva blir föremålet för den kunskap man vill få fram. De skall känna till det, ge tillstånd och framför allt få möjlighet att ta del av forskningsresultaten. Men det här är någonting som slås ut helt och hållet i och med FRA-lagen som tillåter att material samlas in från vår privata mail och andra förehavande på nätet. Det är oetiskt, men i politiska sammanhang är det i högsta grad oedemokratiskt.

FRA-lagen har inte vunnit något förtroende hos en majoritet av det svenska folket som berörs på olika sätt. Därför bör den rivas upp. Läggas i ett arkiv för misslyckade projekt. Och ett nytt signalspaningsförslag skall läggas fram som inte behöver material från alla medborgare. Om tekniken inte är tillräcklig – utveckla tekniken.

Vänd blicken uppåt och låt oss gräsrötter få vara ifred.

Andra som skrivit är: rickfalkvinge; opassande; alltiallon; (alltiallon2; som ställer den helt berättigade frågan om hon kan hoppa av); och många fler.


Stoppa FRA-lagen

Annonser

En reaktion på ”Vända blicken uppåt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s