Piratpartiets mansdominans – ett problem eller en utmaning?

… enfrågepartiet som har fått stor uppmärksamhet. De är liberaler och enligt Rickard Falkvinge så finns det vänster- såväl som högerliberaler (hittar inte kommentaren). Det som är slående är att det inte finns en enda kvinna i styrelsen. (se här). När man klickar in på denna sida och ser styrelsen stå uppradade får man onekligen en bild av ett parti där männen styr. Det ser ut som en mansklubb. Även om det inte alls skulle vara på det sättet.

Är det här ett parti som lockar kvinnliga väljare. Inte blir man speciellt lockad när någon i Piratpartiet, dock inte ur styrelsen skriver följande :

Nästa år kommer det troligtvis att finnas ett par. Vi har en hel del riktiga skarpa kvinnor i partiet faktiskt!

Hellre en smart kvinna än ett placerat våp!

Kan mansdominansen bero på att män har en bild av hur man är och på vilket sätt man skall vara smart eller skarp och om en kvinna inte är smart på samma sätt, är hon ett placerat våp.

Är det så att kvinnor skall vara smarta på mäns vis. Har man den bilden syns inte kvinnans kvalifikationer lika tydligt då vi alla kan vara smarta på olika sätt, både kvinnor och män.

Varför verkar det vara mest män som är emot FRA-lagen och för sin personliga integritet. I vissa av chattarna har frågorna ställs av ett fåtal kvinnliga alias. Bryr sig kvinnor rent generellt inte om att de blir avlyssnade. Är det för att kvinnor är mer öppna rent generellt med sitt privata liv, och att de därför inte bryr sig lika mycket??? Men här handlar det inte om att inte vara öppen, utan att man skall få välja själv. Kvinnor som lämnar ut sitt privatliv gör ett eget val. Lagen tvingar alla att ställa sitt privatliv till FRAs förfogande.

Här skulle ändå Piratpartiet kunna göra en stor insats. Visa att det här med personlig integritet är viktig för oss alla, vare sig vi väljer att lämna ut oss själva och vårt eget eller inte. Hur många kvinnor skriver inte om sitt liv under ett alias. Varför då? Om inte privatlivet är viktigt att hållas just privat.

De flesta av oss kvinnor ser oss nog inte själva som antingen smarta eller som våp. Uppenbarligen är inte män alltid så smarta dom heller, men ser vi dem som manliga våp??

Viktigt är det här med identifikation. Kanske förklaringen till att medlemsantalet domineras av män, är att det inte finns så många som kvinnor kan identifiera sig med. Våra bilder av varandra lever kvar, men om vi kan erkänna det, har vi också möjlighet att se att smarthet och våp inte är det enda som utmärker kvinnor.

Jag är medveten om att det inte alls behöver se ut så här inom partiet. Trots att det endast är en bråkdel av medlemmarna som är kvinnor; det är 605 kvinnor och 5554 män i moderpartiet enligt deras egen statistik. Med denna manliga dominans kan man fråga sig hur smart en kvinna måste vara för att få en synlig plats. Vad har de för kriterier för ”smarthet” de som väljer sin styrelse.

Men det viktiga är att bilden av ett parti stämmer med dess ideologi. Mitt råd till Piratpartiet är att försöka få fram kvinnorna i offentligheten på ett eller annat sätt. Jag som arbetar nästan uteslutande med män brukar inte bry mig. Men jag slogs av mansdominansen och min första tanke var, trots att jag inte alls ser mig sjäv som feminist, i det där partiet har man inte någon chans att komma igenom med sina tankar och ideér. Här är det manliga ideal som styr. Jag tror att ett parti med kvinnlig dominans har samma problem.

Lärarutbildningen har t.ex. problemet att många män inte känner att deras specifika behov, tankar och kunskaper tas tillvara, därför att de ser den präglas av kvinnliga värderingar. En del säger sig hoppa av, av det skälet. Det är ju inte rent generellt så att det är kvinnliga ideal som styr utbildningen. Själv arbetar jag i ett lärarlag som domineras av män i ämnen som är av tradition manliga, filosofi, historia och vetenskapsteori. Och till hösten, så är det uteslutande män. Då blir jag ensam kvinna i lärarlaget i en av kurserna.

Bilden behöver inte stämma med verkligheten. Men det är väl vad den behöver göra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s