Arbetslinjen

Anders Borg ser oss om man får tro det han säger, enbart som arbetskraft (se SvD). Iofs kan jag ju tycka att höginkomsttagaren inte skall kunna dra av 40 000 kronor om året. Men det är hans argument för att vilja ta bort avdragsrätten helt och hållet som jag inte sympatiserar med.

Att skattemässigt gynna sparande som syftar till att man ska lämna arbetsmarknaden, framför annat sparande, det är en väldigt märklig konstruktion, säger Anders Borg.

[…]

De unga måste komma in tidigare, de äldre måste stanna kvar, kvinnor måste i större utsträckning få vara på arbetsmarknaden, integrationen av invandrare måste förbättras, vi måste arbeta mer timmar.

Det är arbetslinjen! Allt går ut på att ta ut så mycket man kan av de som arbetar så länge det är möjligt. Hela vårt liv skall gå ut på att arbeta för andra. Vi skall stå till arbetsmarknadens förfogande jämt och på andras villkor.

Här handlar det alltså inte om ett fritt val… utan om ett tvång genom att ta bort åtgärder som bidrar till att människor kan göra ett fritt eget val utan att ligga någon till last. Har man inte massor av pengar så blir det ju ett tvång. Avdrag, möjligheter till studielån eller kompetensutveckling eller andra åtgärder är ju en mindre lyckligt lottad människas enda chans att arbeta för en annan framtid; bättre i många fall därför det blir på hennes egna villkor och med något hon vill göra och troligen också passar för.

Ingen utbildar sig för att den inte vill jobba…. utan för att det är en investering för framtiden.

Politiken under de här två åren har mer än tidigare visat sig endast gå ut på att tvinga folk att arbeta enligt ett enda koncept. De skall inte utbilda sig, de skall inte kunna ta pension lite tidigare utan snarare senare. De skall arbeta fler timmar osv.

Stressen har ökat katastrofalt under det sista decennierna. De flesta av oss arbetar väldigt mycket, därför att vi får mer att göra, men inte mer timmar för det jobb vi är tvungna att göra.

Det bör inte vara ovisst för någon längre vad allt handlar om? Man tar helt enkelt bort alla möjligheter för människor och tvingar dem på så sätt till ett lönearbete från att de slutat skolan tills de går i graven.

Jag tror på uppmuntran, på att stimulera människor att jobba, vara kreativa, utbilda sig, få större lärdomar, inte tvinga dem genom att ta bort uppmuntran och stimulerande åtgärder. Och varför är det endast lönearbete som är värt någonting. En pensionär kan göra väldigt mycket gott. En person som har möjlighet att utbilda sig kan bidra till något som många har nytta av. Vem vet vad en individ har för speciell potential om man inte låter den få komma fram?

Alla har en potential att göra någonting mer; överträffa sig själva och göra underverk även om det bara är i en liten skala, men den måste man stimulera, inte minst genom att ge individer andrum. Man kan inte kväsa potentialen, för då kommer vår välfärd utarmas istället för att öka. Anders Borg menar ju att arbete ökar välfärden. Men om människor tvingas till sådant de inte passar för, inte orkar osv. ja då ökar ohälsan. Det blir en negativ istället för positiv stress.

Annonser

4 reaktioner på ”Arbetslinjen

 1. Så du menar att det är människors rättighet att bli försörjda på de pengar som jag betalar in i skatt från mitt skitjobb? Låt mig få betala mina pengar istället för att tvingas ge bort dem till dagdrömmare så ska du få se positiv stress!

 2. Arbetaren
  Nej, det är inte alls det jag menar …

  Om du ser på ditt eget jobb som ett skitjobb. Skulle det då inte vara bra om du kunde välja att bli något du passar för, vill bli och känna att vad du än gör i livet så är det inget skitjobb. Förresten försörjer du dig på ditt skitjobb, troligen kan du det också därför att facket har haft ett stort inflytande.

  Kallar man sitt eget jobb vad man än gör för ett skitjobb, så har man säkert hamnat fel.

  Det märkliga är att de som resonerar som du gör gärna betalar skatt för att de som redan har skall få mer. Istället för att vara med och betala för att dom som inte har någonting skall få något. Och få någonting själv också. Det är så solidaritet fungerar.

  Vad jag talar om är uppmuntran, stimulans mm. inte stänga dörren för dem som upplever sig ha ett skitjobb som du verkar göra. Inte ta bort möjligheter som bidrar till att individer kan hamna rätt. Med två föräldrar, en som dog i förtid av hjärtinfarkt på grund av för hög belastning och en annan som totalt slet ut sig totalt ville någonting mer inom det området. Mamma ville bli sjuksköterska. Pappa snickare.

  De var duktiga, intelligenta och laglydiga arbetare och var stolta över det. Men Om de fått möjligheterna, så hade deras liv inte bara inneburit hårt arbete. Min pappa byggde hus utan ritning t.ex.. Han hade inte en chans att utbilda sig till snickare. Född på tjugotalet så hade man inte det. Men de skapade möjligheterna för sina barn istället. Sen om vi tog chansen eller inte, ja det var vårt eget val.

 3. Monika! Jag blir så glad när jag läser ditt inlägg. Så klokt och så sant. Människan är en kreativ varelse och vill inget hellre än att åstadkomma saker. Se bara på ett litet barn hur det kämpar för att lära sig gå. Det är medfött att vilja utvecklas. Snacket om att mäniksor är lata och inte vill jobba är fel. och strider mot människans natur. Däremot ska ingen sitta fast på ett skitjobb. d.v.s ett jobb med lite frihet och låg lön och trivs man inte med sitt liv ska man ha möjlighet att förändra det. Arbetslinjen har gått för långt och vi har glömt konsten att leva, njuta, vara glada och skapande. Livet är inte bara att arbeta. Livet består av så mycket mera och jag tror att arbetsdyrkan gör människor deprimerade. Vi måste komma ihåg att makthavare gärna ser att vi jobbar så mycket som möjligt för att vi inte ska orka vara kreativa, ty kreativiteten är farlig, Kreativa männiksor stör ordningen och utmanar makten. Därför ska vi helst vara så utmattade på fredagskvällen att vi inte orkar göra annat än konsumera och flanera runt på köpcentrum där vi lockas göra av med våra intjänade slantar på saker vi inte behöver.

 4. Donna
  Jag blir glad över att få din kommentar … det har blivit lite för mycket av kommentarer som går ut på att folk är lata och blir försörjda osv. Och jag kan inte tycka annat än att dina synpunkter också är kloka och sanna. 🙂

  Jag har arbetat från 16 års ålder, med undantag för studier under ett decennium som jag ändå anser var lika mycket värt som ett arbete. Det gav ingen lön. Det var obetalt och det kanske studier skall vara. Om inte annat för att kreativiteten skall få blomstra. Är alltså inte själv emot arbete. Det är tvånget jag är emot, eftersom det inte ger arbetsglädje. Man skall känna att man gör det här av fri vilja, även om man gör det för att kunna försörja sig. Är man glad, nöjd och tillfreds så arbetar man bättre. Så om inte politikerna bryr sig om den enskildas hälsa eller liv, så kanske de skulle kunna se till effekten.

  Ja, det kan ligga något i att man gärna vill kväsa kreativiteten, eftersom den inte alltid är i linje med rådande politik. Så sant. Man har kontroll över vad folket gör – Hmm!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s