FRA-Debatten går vidare o grekisk mytologi

Alltfler går in i debatten. Gammelmedia ger inte upp och absolut inte bloggarna. Gamla folkpartistledare uppmanar regeringen att backa. (se SvD) Jag tror inte att regeringen kommer att ändra sitt beslut. 1) Det är bestämt och 2) Det är nya tider nu. Annat var det på de gamla folkpartistledarnas tid. Det går inte att jämföra.

Jag tror att de kan ha många skäl till att inte riva upp lagen.

Men andra kan nog (opassande hoppas på det och vi är nog många som gör det)

Ett av skälen till att FRA-lagen skall rivas upp är att det i spåren av genomdrivandet har visat sig vilken odemokratisk nation vi egentligen är. Vi har politiker som anser att vi bara har något att säga till om när vi röstar. Sen har vi gett dem mandatet att göra precis vad de vill. Som jag skrivit tidigare – men vi som inte röstade på dem som vinner val då? Räknas vi inte alls sen? En regeringen är det för HELA folket inte bara för dem som röstat fram dem. En regering kan inte i vanlig mening driva partipolitik.

Av detta skäl finns det anledning att vara mycket oroad över FRA-lagen. För om man inte respekterar demokratin när den drivs igenom, vad säger att de kommer att göra det sen.

Vad som behövs är 1) att FRA-lagen rivs upp och läggs i lådan för misslyckade projekt och 2) att Demokratin kommer upp på agendan. Den behöver verkligen stärkas.

Har inte sett att vi haft mycket till demokrati. Men att det var så illa som det visat sig (att vissa t.o.m. uttalar sig odemokratiskt – de har bitit huvudet av skammen) kunde jag inte ens i min vildaste fantasi tänka mig.

Vill till sist ta upp en bloggare som talar om Ikaros – bloggaren witchbitch.

Ingen behöver tvivla på vem hon menar:

Och det patriarkat vi har att göra med idag går faktiskt också i den grekiska mytologins tecken, för vi har visst fått Ikaros som herre på den svenska täppan. Han flyger just nu farligt nära solen med sina vingar av vax och lånta fjädrar. Förblindad av en glödande sol och sitt eget övermod inser han inte konsekvenserna av detta. Om en liten, liten stund kommer han att ligga drunknad av det fall som alltid kommer efter högmod.

Och när vi nu är inne på den grekiska mytologin, vad är inte mer passande än legenden om Narkissos. Han som älskade sig själv så mycket och blev så betagen i sin egen spegelbild i dammen att han en dag ramlade i den och drunknade.

Vad kan vi lära oss av legenden om Narkissos? Jag vill här lägga in en text från min tidigare blogg. Läs i en annans blogg om legenden om Narkissos

I förordet [i Alkemisten av Paulo Coelho] finns en berättelse om Narkissos. Den finns där inte utan anledning. Svårigheten för läsaren är dock att inse kopplingen. Man kan ha olika tolkningar. Jag väljer att inte anlägga något psykoanalytiskt perspektiv på Narkissos..

Vad kan vi då lära av Narkissos i Alkemisten. Vi kan spegla oss i hans ögon och försöka se vad han ser och vad han skulle kunna se om han tillåter sig själv att se bakom sin egen spegelbild. Om han rört vid vattenytan hade han kunna se hur den riskerade lösas upp. Han hade då upptäckt det förgängliga i tillvaron och slutat tro på att saker och ting är fast och för evigt. Men Narkissos lät sig nöja med att betrakta sin egen skönhet. Han lät aldrig spegelbilden säga honom någonting annat, t.ex. vem han själv var och varför han dag efter dag speglade sig i dammen. Han ifrågasatte aldrig sin skönhet eller om det fanns flera dammar eller varför den fanns där. Han problematiserade inte sin egen skönhet. Han skulle ju kunna anses ha varit ful. Varför såg han bara skönhet och inte fulhet. Narkissos levde i sin egen föreställningsvärd som han såg som verkligheten. Han var så inne i sig själv att han en dag betraktade sig själv så intensivt att han föll i dammen och drunknade. Och dammen själv som aldrig såg Narkissos som vacker. Han såg bara sin egen skönhet i Narkissos ögon.

Vad kan vi lära oss av Narkissos och speciellt av Alkemisten. Att vi inte ser utanför oss själva, dvs. att vi inte överskrider vår egen föreställningsvärld, samtidigt som vi skall transformeras, rena oss från falska föreställningar om vår värld och nå ett högre tillstånd. När jag tar till mig detta, tänker jag osökt på Platon och hans tankar kring andevärlden. Hur människan tar sig ur sinnevärldens falska föreställningar och får insikt om den ideala formen av tinget. Den som aldrig förändras utan för evigt bibehåller sina karaktärsdrag.

Annonser

3 reaktioner på ”FRA-Debatten går vidare o grekisk mytologi

  1. Sverige går med detta beslut öppet ut och berättar för omvärlden att vi ska avlyssna Rysslands trafik. Inte undra på att omvärlden protesterar mot en stat som öppet går ut och berättar om att den ska få status som en övervakningsstat mot omvärlden. Hela beslutet är skrattretande motdrag kommer säkert. Hade vi hemligt övervakat omvärldens trafik inklusive nordens och svenskarnas hade det varit kusligt. Nu är det enbart fånigt. Detta då denna öppenhet utåt att vi ska spionera gör att trafiken knappast fortsätter över Sverige. Men det var kanske den riktiga anledningen till FRA-lagen att få Rysslands trafik att ta andra vägar och även andra länders än genom Sverige. Kanske det slutar med att den enda trafik som kan övervakas är svenskarnas. Då kan Alliansens få hjälp av underrättelsetjänsten om de så önskar att registrera motståndare till deras politik. Misstänksamheten mot svenskar och kontrollen av oss har ökat otroligt under Alliansens tid vid makten så det är mycket möjligt att den ska öka än mer och att detta är huvudanledningen till FRA-lagen.

  2. Men det var kanske den riktiga anledningen till FRA-lagen att få Rysslands trafik att ta andra vägar och även andra länders än genom Sverige.

    Ja, det har föresvävat mig också.

    Misstänksamheten mot svenskar och kontrollen av oss har ökat otroligt under Alliansens tid vid makten så det är mycket möjligt att den ska öka än mer och att detta är huvudanledningen till FRA-lagen.

    Jag skulle inte bli förvånad.
    Regeringen kanske inte förstår protesterna, därför att de inte förstår att deras politik gått i samma riktning – mot ett totalitärt (övervakande) samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s