Vad vill media åstadkomma

…genom att publicera detaljer kring Anders Eklunds privata liv. (se bl.a SvD som är måttfull). Vilket budskap ger man? Att någon som är konsument av porr, har svårt för att få kvinnor och ger ett sliskigt intryck, samt samlar på trosor, är en potentiell mördare? (se speciellt Aftonbladet) Någon man skall akta sig för och att man skall se till att ens barn inte får sådana ovanor? Det är obehagligt att stöta på några rader i en artikel om detaljerna.

En annan fråga är varför den kvinna som dödade Max och Saga skrivs om som Den tyska kvinnan. Varför är hennes identitet skyddad, men inte Anders Eklund? Är det för att Eklund är porrkonsument. Båda är misstänkta för barnamord.

Men även gällande kvinnan från Tyskland, börjar man publicera dagboksanteckningar som vem som helst som känner sig sviken kan föra (se Expressen). Av det jag läst är det ingenting som tyder på att denna kvinna varit beredd att döda två små barn och deras mamma (vilken klarade livet). Tecken på att göra livet surt för mannen som svek henne, jo då. Men brutala mord. Nej. Hennes dagboksanteckningar är inget tecken som jag ser det. Däremot är lögnerna intressanta. (se här)

För övrigt är det väl bra att allmänheten känner till att en person kan vara väldigt sammansatt. Det kan också vara utmärkt att man inser att mördare inte behöver vara psyksjuka.

Maria Ernestam är författaren till boken Busters Öron. Hon skriver romaner som handlar om hur långt en individ kan gå. När det är möjligt att överskrida den där gränsen som de flesta av oss aldrig överskrider. Och om alla som dödar vore psyksjuka så skulle alla soldater vara det och även jägare. Det finns situationer som bidrar till att folk kan överskrida den där gränsen och döda en annan person. Krig är en situation, terror en annan.

Visst vill vi gärna se att mördare, speciellt de som mördar barn är psyksjuka. Hur skall vi annars kunna sova om nätterna i trygg förvissning om att den som ligger bredvid oss inte får spel. Eller lita på att någon vi känt i åratal är snäll och vänlig. Vi måste kunna lita på att de som inte är psyksjuka inte heller begår sådana här brott. Ändå vet vi att en del föräldrar dödar sina barn. Vi vet också att män misshandlar till döds.

Jag kan ge massor av förklaringar, men avstår då det kan beror på vad som helst … människor kan drivas av olika skäl till att överskrida den där gränsen, av sexuella, personliga eller patriotiska skäl. För vad kan man säga om dem som ber till Gud eller i någon slags efori är på väg ut i ett krig därför att de vill döda fienden. Visst är det väl sjukt, men är varje soldat psyksjuk.

Morden på de fyra barnen under nitton dagar i våras var sjukt. Barn skall inte mördas, inte dödas, inte misshandlas. Det händer varje dag. Det är verkligen sjukt.

Mördare skall dömas. Den handling Anders Eklund har erkänt sig ha gjort, är oförlåtlig. Jag ömmar inte ett ögonblick för honom. Men detaljer om hans liv; sexliv; och annat borde han få ha för sig själv, Det borde inte bli allmänt gods. Inte bara för hans skull, utan också för allmänhetens skull. Vi kan inte gå omkring och misstänka alla som visar likheter med Eklund för att vara mördare. För det finns många som Eklund, både kvinnor och män. Individer som upplever sig bli ratade, svikna och utestängda från andra. Men ingen av dem blir mördare. Det behövs nog någonting mer för att någon skall gå över den gränsen.

Viktigt att betona är även att de flesta psykiskt sjuka människor inte begår mord, sexuella övergrepp eller brottsliga handlingar.

Förklaringen behöver nog sökas någon annanstans än i en människas psyke.

Annonser

2 reaktioner på ”Vad vill media åstadkomma

 1. Tyskan är mer skyddad för att det rör sig om en misstanke, medan Eklund erkänt.

  Medier tar alltid upp en mans (aldrig en kvinnas) eventuella porrinnehav, något som även polisen tydligen tycker är intressant. Jag skulle mer vilja veta vad som finns i hans bokhylla (om något).

  Nä, det är inget konstigt att det finns porr hemma eller ens att en man i hans ålder samlar trosor och stöter på småtjejer; det är allmängods. Speciellt då för en ungkarl.

  Möjligen är det intressant att hans intresse har divergerat till både djursex och påstådd barnporr (det talas bara om minderåriga), liksom att han har så gammalmodiga vanor. Har han inte internet hemma?

  Men det är då inte en orsak man kommit på spåren, utan ännu en effekt av en grundorsak. Porren fanns hos Eklund precis som hos andra killar redan i tonåren.

  Samtidigt som en möjlig orsak, nämligen en medicinsk skada i huvudet efter en krasch, avfärdas som att Eklund ”skyller” på det. Där finns ju en högst tänkbar förklaring till hans beteende.

 2. Bloggelito
  Jo, men han är inte dömd.

  Nej, ingenting av det där är nog speciellt anmärkningsvärt. Och frågan är om det kan förklara morden.

  Visst kan en hjärnskada skapa någonting som bidrar till att spärrar släpper, empatin sjunker, och en större våldsbenägenhet. Ja, de avfärdar detta men kan vara en av orsakerna.

  Känner en person som ramlade och slog i huvudet riktigt ordentligt. Det blev en helt annan människa efteråt, från att ha varit mycket empatisk till att bli nästan kall inför andra människor. Något som egentligen aldrig återkom. Men någon mördare blev inte personen. Kanske för att denna inte drevs i den riktningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s