Konstig lag

Man kan inte lagstifta om civilkurage (se DN). Det är något man har eller också inte. Det är som att lagstifta om att man skall äga kärlek till någon annan. Antingen älskar man personen eller inte. Det är ju en dygd. Och hur skall man kunna lagstifta om dygder.

Visst kanske man kan öva upp sig i att få civilkurage, men jag undrar…

Civilkurage betraktas av de flesta som en moraliskt eftertraktansvärd egenskap, en dygd. Läs vidare på wikipedia

Den betydelse jag tänker på när jag hör ordet civilkurage är följande:

Att ha Civilkurage innebär att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå upp för sina värderingar, trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen.

Civilkurage kräver så mycket av en person att detta nog är något som måste vara medfött, förvärvat i tidig ålder och knappast något man kan säga till någon att ha – Nu skall du visa civilkurage, om inte så blir du straffad! Hur skall man säga till någon att vara modig om modet inte finns.

Men om man säger att man skall göra allt för att påkalla polis om man ser något, men inte lägga sig i, kanske många också kommer göra det. Men att lagstifta om att människor är tvingade att riskera sina liv. Nej, det är inte möjligt. Hur skall man kunna tvinga någon att göra det? Och frågan är om detta är att ha civilkurage. Det verkar snarare som om det uppammar till någon slags medborgarskyldighet att ingripa då brott begås.

Vi skall väl snarare skapa ett samhälle där vi står närmare varandra än vad vi gör i dagens Sverige. Ett samhälle där den sociala kontrollen är starkare. Nu är den så gott som borta.. iaf i storstäderna. Men det finns småstäder där man inte ser en människa ute i bostadsområdena. Eftersom vi har skapat dessa centrum dit alla går.

Man tror i bloggosfären att det är ett illasinnat rykte, men det togs upp för ett tag sen och vad jag kan komma ihåg var det allvarligt menat förslag.

Illasinnat rykte, knäpp idé och omöjlig att upprätthålla. Regeringens förslag om att införa en lag om civilkurage väcker starka känslor i bloggosfären.

Annonser

2 reaktioner på ”Konstig lag

  1. Jag håller i princip med. Och ibland är det lite oklart mellan civilt kurage och våghalsighet. Om du är småbarns förälder t.ex. och du har barnen med dig, kan det vara våghalsigt att ingripa i en hotfull situation. Det skulle vara intressant att se lagtexten……
    Självklart skall civiltkurage uppmuntras, men inte lagstiftas. I fallet med bensin slangningen t.ex, skulle det vara bättre att ta förövarnas registreringsnummer och inte försöka stoppa dem, men man kan inte lagstifta att så skall man göra, varje situation är olika.

  2. Ja det finns många andra situationer som det kan vara rent dumt att ingripa. Och hur bedöms mina chanser att göra en insats – en kvinna som inte väger mer än 50 kg – skall de lägga in undantagsklausuler. Kvinnor med en vikt på 50 kg behöver inte ingripa eller bara på ett visst sätt.
    Och vad händer om batteriet har laddat ur så jag inte kan ringa polisen. Blir jag straffad för att inte ha sett till att ha en fungerande mobiltelefon med mig.
    Det blir väldigt komplicerat alltsammans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s