Perspektiv på terroristhotet

Det kan behövas och det gör Bo Ekman, styrelseordförande i Tällberg Foundation och Bo Pellnäs säkerhetspolitisk kommentator, på Brännpunkt idag – Folket litar inte på myndigheterna. De skäl de tar upp stämmer säkert, men de glömmer att nämna alla nya direktiv som hela tiden går ut på en ökad kontroll av människor utan brottslig misstanke, som har skett sen Alliansen vann valet.

Men de ger ett perspektiv på själva terroristhotet.

Hanteringen av FRA-frågan faller in i mönstret. Ett av huvudargumenten för lagen sägs vara det växande hotet om terrorism mot Sverige. Då måste regeringen och försvarsmakt sitta inne med information som vi andra inte har en aning om.

Under den senaste 10-årsperioden har färre än 4000 personer lidit en våldsam död genom terrordåd i USA och Europa. Drygt 3000 dog i en enda ohygglig händelse – 11 september 2001.

Under samma period har mer än 1,5 miljoner människor dött genom mord eller bilolyckor. Den samlade befolkningen i USA och Europa är cirka 800 miljoner.

Vi kanske helt enkelt inte anser det vara värt det pris det innebär att få all vår privata kommunikation och därmed vårt privatliv oskyddat, för den lilla risk det innebär. Kanske resurser som inte innebär ökad övervakning av totalt oskyldiga människor skulle läggas på dem där det föreligger brottslig misstanke. Kanske resurserna skulle ges på att förbättre människors levnadsvillkor i världen, och att förbättra körutbildningen, t.ex. med en sådan liten sak som kostnadsfri kontinuerlig riskutbildning. Något som gör skillnad då man inser att man faktiskt inte kan hävda en sladd som redan är på G och inse att hastigheten också gör skillnad.

Det vore bättre än att jaga brottslingar och terrorister genom att betrakta alla som potentiella fuskare, terrorister, brottslingar, kriminella mm.

Annonser

4 reaktioner på ”Perspektiv på terroristhotet

  1. Tydligen kostar FRA (den synliga delen) lika mycket som hela Sveriges psykieatri, detta togs upp av en moderat under debatten i juni (vilken jag har glömt namnet på). Det dör ca 1000 människor i Sverige idag genom självmord.

    Om det är liv man vill rädda så kan man ju fundera på vart man ska lägga dessa pengar.

    (Finns säkert andra bättre exempel)

  2. Ja Perty. Tänk så många liv det går till spillo på många områden och så drar man så stora växlar över något som är så ineffektivt… som massavlyssning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s