Al Qaida, bin ladin och FRA-lagens berättigande

Det tar aldrig slut…. Debatten om FRA-lagen fortsätter. Regeringsföreträdare kämpar på och tar upp allt mer osannolika skäl till varför folkets privata kommunikation skall massavlyssnas.

FRA-lagen ska inte rivas upp.
Det sade Jan Björklund i sitt sommartal – och varnade för al-Qaida.
– Tänk om Sverige griper Usama bin Ladin i morgon, sade folkpartiledaren.

(Expressen)

Vad han menar är att vi kommer då vara en måltavla för all världens terrorister. Det har han säkerligen rätt i, vilket han får stöd av statsvetaren Ulf Bjureld, men får också svidande kritik:

Jan Björklund hotar med al-Qaida – och menar att FRA-lagen behövs.
Statsvetaren Ulf Bjereld sågar argumenten.
– Löjeväckande, säger han till Expressen.se.

… sannolikheten att Sverige skulle få tag i bin ladin är så liten i jämförelse med USAs möjligheter, eftersom USA har en helt annan underrättelsetjänst.

(Expressen)

…och han menar att FRA-lagen skulle ha en minimal betydelse i syfte att förhindra terroristdåd.

När jag läste artikeln i går om Björklunds varning om bin ladin, stod det helt plötsligt still. Vad skriver man när en politiker uttalar sig på det här sättet. Om nu den svenska styrkan skulle gripa bin ladin och vi skulle bli en måltavla, på vilket sätt skulle filtreringen av vår privata kommunikation hjälpa till ett enda dugg. Vilka sökord skall de använda, som inte de flesta kommer att använda i sina mail för att tala om saken med vänner och bekanta. Och vem inbillar sig att terroristerna är så dumma att de inte redan har en färdig plan och folk redan på plats i så fall. Och vem inbillar sig att de använder vanlig e-post.

Mary skriver om att Björklund skräms men på fel grunder – se här

Jag skulle vilja säga något om den gamla pedagogiken, den som Björklund vill ha tillbaka, men jag avstår. Det är många av oss som är fostrade i den och inte utvecklat denna förmåga att tänka som Björklund har och som är så svårt att få att gå ihop med den verklighet vi alla andra känner till.

Björklund kanske är ett geni, men vad vi behöver i en regering är människor som talar med oss så vi förstår, inte några som talar till och över oss som om vi inte förstod.

Och det verkar när det gäller FRA-lagen och Sveriges försvar som om den här regeringen fått allt om bakfoten. Precis som Blogge Bloggelito skriver i sin blogg:

[…] Förutom att exemplet är naivt in absurdum torde det här vara på sin plats att med största allvar inskärpa att svenska soldaters främsta uppgift är att med risk för det egna livet skydda den svenska demokratin och det svenska folkets demokratiska rättigheter, såsom rätten till privat kommunikation.

Det omvända gäller inte: det är inte svenska folkets uppgift att ge upp demokrati och demokratiska rättigheter för att skydda svensk trupp, oavsett var den befinner sig, och det är inte heller försvarsmaktens uppgift att utföra operationer som kan äventyra Sveriges och svenska medborgares säkerhet. […]

Inte nog med att Reinfeldt säger att Makten utgår från regeringen. Regeringens politik bygger även på att det är försvaret som skall skyddas av folket. Det är också folket som skall vara ett medel i kampen mot brott av olika slag. Vi skall användas i syfte att skydda regeringen, försvaret och få fast brottslingar.

Palme sa en gång om en folkpartiledare att han var felprogrammerad. Det kanske inte var så snällt sagt. Men detta uttalande kanske är värt att tänka på i dessa dagar. Något fel i programmet verkar det uppenbarligen vara.

Och kanske Reinfeldt inte är så dum ändå när han håller en låg profil och är tyst. Men jag tror inte denna tystnad kommer tysta debatten.

Nu har fjorton lokalapolitiska moderater publicerat en artikel på DNdebatt här vilket gjort Mary lättad. Äntligen någon som ryter till. – Äntligen känns det inte så ensamt här i den moderata motståndshörnan, säger Mary. Även Alltiallon börjar hoppas, speciellt på att diskussionen skall komma igång. SvD har inte så mycket att säga än så länge om saken, utan informerar om motståndet från moderatpolitikerna.

Det verkar vara väldigt få som förstår och som kan tala för FRA-lagens berättigande.

”Vi som är lokala företrädare för moderaterna träffar dagligen väljare som undrar varför en lag som innebär massavlyssning av svenska folket är så viktig att genomföra. Det är en fråga som vi inte kan ge något bra svar på”, skriver kommunalpolitikerna på måndagens debattsida. De vill att regeringen tar ett steg tillbaka och lägger fram ett nytt förslag som har en bredare förankring.

Säger det inte allt?

Inte bara om FRa-lagen utan om en hel del andra saker också.

Annonser

En reaktion på ”Al Qaida, bin ladin och FRA-lagens berättigande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s