Reinfeldt talar

… men det han säger betyder inte så mycket egentligen (se SvD). För vad betyder det att han är öppen för vissa förändringar som inte föreslagits tidigare. Han tänker ju inte verka för att riva upp lagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) öppnar nu för ytterligare förändringar av den omtvistade FRA-lagen, utöver vad riksdagen redan har beställt. ”Det ska vi naturligtvis vara öppna för”, sade han vid en pressträff i Rosenbad tidigare i dag.

”Det ska vi naturligtvis vara öppna för”

säger ingenting. …

Han säger att diskussionen under sommaren har varit bra. En diskussion han inte själv har deltagit i. Hmm!

En liten påminnelse från Stoppa FRA-lagen.nu

Från Stoppa-FRA-lagen.nu

Annonser

2 reaktioner på ”Reinfeldt talar

 1. Sändare och mottagare… jo, effekten blir att insikten om att fler hör förändrar budskapet. Ett massutskick formuleras annorlunda än ett meddelende från person till person. Talytan för enskilda till enskilda blir minimerad och på något vis förlorar vi identitet som enskilda individer, vi blir bara delbitar i en homogen massa. Jag tror att det är extremt svårt att förstå för en person som känner sig stå så över mängden som Reinfeldt gör.

  Det enda är att upprätta kanaler som inte styrs av makten. Precis samma utveckling som finns överallt i resten av världen. Det kanske i slutändan gynnar samtalet öga mot öga, uppskattningen av direkt kontakt. Det kanske utvecklar språket att innehålla mer kodning som bara kan tolkas från ena lilla gruppen till den andra, från ena individen till den andre. Det som sägs kan låta neutralt, men i något avseende blir det en bärare av många fler nivåer till tolkning.

  Jag tror att budskapen fortfarande kommer att gå från sändare till mottagare, men budskapen kommer att vadderas in och förklädas, tex med ironi och anspelningar osv, för att markera och urskilja till vem det var riktat.

  Tror inte Reinfeldt har en aning om dessa mekanismer. Inte på något vis. Men däremot så tror jag att det de säger från maktens håll innehåller delbitar som vi andra till del inte ser. En del gör och varnar, tolkar och upplyser oss andra. Det finns alla skäl i världen att stycka ner orsaker och syften till delbitar. För i det långa loppet kan en FRA-lag ge extrema konsekvenser. Så antingen en total insikt och upplysning nu i vad den kommer att innebära om tio.. tjugo år så att människor kan hantera det rätt.. eller ett nedmonterande nu. Allt annat är ett övergrepp på friheten att yttra sig och valet att själv få välja vem man riktar sig till.

 2. Jo, vi behöver andra kanaler – sådana vi har en viss makt att styra själva. Och det kanske är därför FRA-motståndet är så starkt. Man tar ifrån oss just de där kanalerna.

  Nej, jag tror inte heller Reinfeldt har någon aning, inte andra politiker heller. De sitter ju med makten under en begränsad tidsperiod. Och kan då ta sådana här beslut. De har troligen inte förmågan att inse hur det är för den som blir fråntagen sin makt, förrän de själva hamnar i samma situation. De flesta politiker gör ju inte det. För även om de inte sitter i riksdag och regering i hela sitt liv får de ofta andra maktpositioner.

  Och det han sa om att vara öppna, betyder ingenting. För det räcker ju med att de ändrar en mening så har de ju varit öppna..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s