Mahlet och lagen

Mahlet som kommer från Etiopien, träffar en man som redan har uppehållstillstånd i Sverige. De får barn och det får automatiskt stanna genom dess koppling till fadern. Mahlet får även detta med hennes koppling till sitt barn. Allt borde vara frid och fröjd. Om det inte vore för att hon måste åka ner till sitt hemland och söka uppehållstånd där, med risk för att råka illa ut (eftersom hon flytt därifrån). Det är inte heller så enkelt att det bara är att flyga ner, skriva i en blankett och sen åka hem till Sverige igen och vänta. De kan ta mycket lång tid. Alla anser detta vara totalt orimligt, riksdagsledamöter, migrationsverket samt ministern. Och detta skall utredas. Men en ändring kanske inte kommer ske förrän i början av 2010. Och tills dess skall lagen gälla.

Detta var ett av ämnen i veckans Uppdrag granskning (SVT) som repriserades idag. Och för mig är det anmärkningsvärt att Mahlet inte skulle kunna få tillfälligt uppehållstillstånd fram till den dag då förändringen är inskriven i lagen.  Vad är det som hindrar. Kan man inte åberopa särskilda skäl. Och detta är väl ett sådant.

Det här är ytterligare ett tecken på att det verkar dåligt ställt med att ställa konsekvensanalyser till riksdagsledamöternas förfogande, som klubbar igenom en lag som denna. Om det nu görs sådana. Kan man inte ställa frågan när en lag som denna blir orimlig och utforma lagen efter att vid vissa tillfällen när det är en självklarhet att individen skall få rätt att stanna i Sverige skall räcka med att de kan söka här. Varför ställer inte riksdagsledamöterna den frågan.

Annonser

4 reaktioner på ”Mahlet och lagen

  1. Jag håller helt med. Detta är paragrafrytteri in absurdum!

    Idag har vi både mail, fax, telefon… Det här kan skötas från Sverige. Sååå underutvecklat är inte Etiopien att de inte klarar att administrera detta via modern teknik…

  2. Javisst är det. Moment 22.
    Alla anser det vara orimligt men ingen anser sig kunna göra något. Skulle hela samhället raseras om man tolkar lagen på annat sätt i fall som dessa?

  3. Man kan ju tycka att hon kunde få ett tillfälligt uppehållstillstånd till lagen ändras…

    Men det måste finnas en vilja till lösning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s