Liza Marklunds val

Liza Marklund är en stark kvinna som tjänar massor med pengar på sina deckare. Men hon har också under årens lopp varit engagerad i både kvinnofrågor och annat. NU har hon bytt agentur och valt en man som är dömd för kvinnomisshandel. Det här har skapat debatt, och nästintill uppror. Man menar att Liza Marklund har svikit kvinnorna. En av dem som är mest upprörd är Unni Drougge som levt tillsammans med Niclas Salomonsson. Hon har även skrivit en bok om deras förhållande: Boven i mitt drama kallas kärlek. Jag har läst halva, men orkade inte på grund av upprepningarna fortsätta till slutet utan var tvungen att ta en paus. Boken är naturligtvis hennes bild och den kan man aldrig förneka henne. Hon beskriver sin verklighet. Dessutom har en hel del kvinnor (författarkollegor) reagerat på detta (se Hur kan du?) och öppet anklagat Liza Marklund för att ha svikit alla misshandlade kvinnor. Men hon får även försvar, bl.a. av Anna Holt och Leif WG Persson om menar att Liza Marklund troligen gjort mer för misshandlade kvinnor än vad de alla andra gjort tillsammans. (se även HÄR!) En och annan bloggare tar upp denna fråga – se Witchbitch som undrar vad Unni Drougge har gjort för misshandlade kvinnor.

Har jag någon uppfattning om rätt och fel här?

Det är alltid problematiskt för kända personer att göra kontroversiella val. Speciellt om de väljer någon i den grupp man tidigare har kritiserat och kämpat emot. Om man går ut helt öppet och stödjer kvinnor som blivit misshandlade, blir det naturligtivs mycket märkligt om man väljer en som är dömd för misshandel som agent. Det är ungefär som om man väljer att arbeta tillsammans med en diktator fast man tidigare har stöttat de som råkat illa ut av honom eller varit med i motståndsrörelsen. NU menar jag inte att man skall jämställa Salomonsson med en diktator. Men jag vill ta det mest extrema exemplet i syfte att visa på min förståelse av protesterna.

Det finns å ena sidan en berättigad kritik, kan jag tycka, men å andra sidan en känsla av att Unni Drougge inte drar sig för att arbeta för att Salomonsson aldrig kommer få en enda chans mer i livet. Här ser jag det viktigt att se på saken som en åtskillnad mellan yrkes- och privatliv. Om det nu vore så att Salomonsson i sitt yrkesliv skulle arbeta med misshandlade kvinnor, så skulle även jag protestera högt. Men om det handlar om att han arbetar som agent till en kvinnlig författare, så är det inte lika självklart.

För om det nu vore så att de som blivit dömda för misshandel eller annat, skall få yrkesförbud även om yrket inte är inom det området, så blir det i realiteten så att ingen som blivit dömd kan få någon mer chans i livet. Ponera nu att jag inte stödjer kvinnomisshandel eller Salomonsson. Jag talar enbart utifrån hur man skall betrakta en människa och hur man kanske måste se en åtskillnad mellan yrkes- och privatliv. Och för all del en åtskillnad mellan olika yrken. En pedofil kan t.ex. inte arbeta som barnläkare, men kanske som läkare för vuxna eller inom något annat yrke.

Jag är ganska fascinerad av Liza Marklunds författarskap och hur hon går tillväga då hon skriver en roman. Hur hon i detalj tar reda på saker och ting och att hon hela tiden måste veta hur det känns att vara på den plats hon skriver om. Vet inte om jag direkt är förtjust i henne som person. Men hon verkar vara en mycket stark kvinna som kan skilja yrkesliv från privatliv. Inte tror jag att hon har förtrollats av Salomonsson eller vill göra honom en tjänst. Snarare handlar det väl om på vilket sätt han kan tjäna Liza Marklunds intressen.

Ur artikeln på Newsmill av Unni Drougge

Liza Marklunds besynnerliga val att ansluta sig till en agent som visat så tydliga prov på hotfullt och våldsamt uppförande mot kvinnor går förmodligen bara att legitimera om man blundar för fakta och blint tror på en självömkande gärningsmans typiska lögner. I samma anda behöver man också demonisera brottsoffret och förneka henne den upplevelse av traumatisering, vanmakt och lidande som alla förtryckta och misshandlade kvinnor kan vittna om. Liza Marklund har på så vis självrådigt diskvalificerat just mig som offer för den kvinnomisshandel hon så envetet belyst, ja som hon praktiskt taget byggt sin karriär på.

Men jag kan inte sticka under stol med att även jag är förvånad över Liza Marklunds val, även om jag inte är upprörd som andra är av helt naturliga skäl. Hon har dessutom skrivit boken Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Frågan är väl här om hennes tidigare engagemang för kvinnors situation inte anses ha något värde längre i och med valet av agent. Frågan är också hur en hjälp kan se ut. Kanske en hjälp för kvinnor som är utsatta är kanske inte att utesluta de dömda från samhället och yrkeslivet. Eftersom ett utanförskap kan bidra till värre förseelser. Det kan skapa ett hat mm.

Även om jag är förvånad över valet, så uppstår frågan om de dömdas chanser i livet och blir intressant att resonera kring, speceillt frågan om en människas privatliv skall räknas in när det handlar om möjligheten att få ett arbete. Vi har ju sett en del exempel på personer som inte är dömda, men har ett privatliv som inte anses vara korrekt, och inte får ett lärarjobb, på grund av den blogg han har skrivit eller rockmusikern som inte fick jobbet som lärare.

Var går gränsen?

Har Liza Marklund överskridit den?

Eller har hon plan?

Nästan alla böcker hon har skrivit bygger på en verklighet. Kanske vi får läsa i en framtida bok om en agent som tidigare dömts för misshandel. Om inte, så har i allafall protesterna gett henne uppslaget till en ny roman. Okey, jag fabulerar!!? Men, vem vet. Liza Marklund verkar alltid ha något skäl till det hon gör. Ett skäl som blir helt logiskt när det blir synligt för alla. Om vi kommer stödja det är en annan fråga.

Annonser

8 reaktioner på ”Liza Marklunds val

 1. Det finns yrken där det är olämpligt att arbeta om man skulle råka ha en viss typ av läggning eller bakgrund. Det handlar oftast om människovårdande yrkesområden.
  Niclas Salomonsson har inte ett människovårdande yrke och det har inte Lisa Marklund heller.
  Därmed är den diskussionen irrelevant.

  INGEN, utom Lisa Marklund själv, har ansett att Niclas Salomonsson ska beläggas med yrkeförbud! Det är ingen annan som tagit upp frågan.
  Niclas har flera författare i sitt stall som säkert förser honom med arbete och inkomster. Det är självklart att karln ska vara självförsörjande! Fattas bara annat!

  Problemet här är inte Niclas.
  Problemet är Lisa Marklund och henne ställningstagande, trovärdighet och moral.
  Grunden för hennes kovändning i fråga om misshandlande karlar ser ut att vara en PENGAR. Hennes engagemang i de misshandlade kvinnorna var inte så djupt att det inte kunde åsidosättas i en handvändning bara hon fick ett bra avtal med ett av de misshandlande herrarna.

  Jag undrar fortfarande om hon skrivit avtal med hemkörning av pizzor från Mias misshandlare. Till ett kanonpris.
  Det vore ju inte alls omöjligt!

  Allt går att köpa för pengar! Även Lisas lojalitet.

 2. Hej Syster
  Du har med all sannolikhet helt rätt och jag förstår att frågan handlar om moral och trovärdighet hos Liza Marklund. Jag är själv förvånad över valet.

  Men vissa frågor uppstår och blir intressanta att fundera över och det är dem jag har tagit upp.

  Det där med pizzor från Mias misshandlare – hänger inte med. Du får gärna förklara lite närmare. Det enda jag vet är att det råder tvivel kring en del av hennes böcker och att det skall komma ut en bok som avslöjar det. Rykte eller sanning?

  Tack för din kommentar…

 3. I boken ”Gömda” misshandlades och förföljdes Mia av en herre som jobbade/jobbar? på pizzeria.
  Kanske hans tilltag också kan rubriceras som ”privata misstag” som Lisa Marklund kallar Niclas misshandel för?
  I så fall finns det inget som hindrar Lisa att även inkludera den herren i sin stab av tjänsteleverntörer.
  Eller?

  Det kommer tydligen en bok i december som ifrågasätter även historien om Mia. Boken om kritiserade Marklunds beskrivning av ”Paradiset” passerade obemärkt så det ska bli intressant att se om man väljer att även tysta ner den här kommande boken.

  Lisa Marklund har mäktiga och inflytelserika personer i sin omgivning. En mycket obehaglig historia, det här!

 4. Okey, då förstår jag varför du tog upp detta om pizzor. Hon har inte anlitat honom, men skulle kunna göra det. Jovisst.

  Det skall bli intressant att ta del av boken om Mia. Boken om kritiken av Paradiset har jag hört talas och läst om, men själva boken har jag inte läst. Kanske har jag den hemma i bokhyllan.

 5. Men vad är misshandel? och vad är kvinnomisshandel? Och hur skall vi veta vad som egentligen har hänt i den parrelation som så just nu tvingar folk välja sida?

  Jag tycker hela den här historien ger frågeställningar utan svar och det blir en unken doft i att förfölja en individ utan kött på benen. Nolltollerans mot kvinnomisshandel är en självklarhet och de förövare skall självklart straffas och rehabiliteras – men är detta kvinnomisshandel? Finns det differenser?

 6. Michael

  Kvinnomisshandel är väl när något pågår under längre tid på ett systematiskt sätt. Misshandel kan ju vara en engångsföreteelse. Men jag vet inte om det är den allmänna uppfattningen eller definitionen …

 7. Men att i två år arbeta för att motarbeta ett ex, att använda sin offentliga position för att diskreditera och misstänkliggöra och på så sätt försöka hindra exet i sin yrkesutövning. Är inte det en form av misshandel? Är inte det en form av misshandel som fortgår mitt framför ögonen på alla och som ingen reagerar på?

  Det finns ett löjets skimmer över hela den här situationen. Vem som är offer och vem som är förövare är inte självklart.

 8. Tjorven
  Jo, det är ju en form av misshandel, men det verkar som om många anser att det är helt okey.

  Ofta är man ju två om det, när det blir så här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s