Utmärkt, oroande och luddigt

Skolinspektionens tillträdande generaldirektör Ann-Marie Begler presenterar sin programförklaring: Det krävs kraftfulla verktyg för att hävda skollagens krav. Som chef för den nya myndigheten Skolinspektionen tänker jag inte släppa taget om de skolor där allvarliga brister uppmärksammats. Inspektionen ska komma tillbaka tills felen är åtgärdade. Jag är inte främmande för mer kraftfulla verktyg för att hävda skollagens krav. Exempelvis välkomnar jag bötesstraff i de fall där det behövs. Vi kommer i större utsträckning än tidigare att rikta fokus mot rektorns och lärarnas ansvar. Det skriver Ann-Marie Begler, som tillträder som generaldirektör för Skolinspektionen den 1 oktober. (se DN) Se även blogg i SvD.

Ann-Marie Begler som tidigare varit vice rikspolischef om det inte finns två som heter likadant, är socionom från början. När det nu handlar om pedagogiska frågor, om kvalitetsutveckling mm. hoppas jag att inom den nya myndigheten Skolinspektionen har anställts en hel del som har pedagogisk kunskap. För om det blir poliser, militärer m.fl. utan pedagogisk kunskap som skall utvärdera om skolorna sköter sitt uppdrag, ja då känns det lite oroande.

För övrigt verkar följande vara utmärkt:

Lärarnas utbildning och behörighet. Lärarnas utbildning och behörighet för den undervisning de bedriver är ett annat viktigt område. Vi vet att lärarna är skolans viktigaste resurs för elevernas studieresultat. Undersökningar visar dock att vissa skolor använder lärare som inte har utbildning för den undervisning de ska bedriva, att personalen inte får kompetensutveckling och att den pedagogiska personalen inte kan tillräckligt om de föreskrifter som styr utbildningen. Skillnaderna är stora mellan olika skolor.

Medan det här känns oroande:

Med ämnet [matematik] som utgångspunkt kan vi granska till exempel hur tiden för undervisning används, vilken kunskap om de nationella styrdokumenten som läraren har, rektors/lärares ledarskap, arbetsformer och arbetssätt, undervisningens innehåll i förhållande till kursplanerna och lärarens ämneskunskaper. Även andra ämnen kommer att granskas med tiden.

Det verkar som om den nya skolinspektionen skall gå in och detaljstyra … Då är det än mer viktigt att det är personer som verkligen kan ämnet som också granskar det. Med tanke på den nya utbildningspolitiken är detta något som inte är självklart.

Böter?!

Nej, det är bättre att tilldela mer resurser till skolorna än att ta ifrån dem pengarna. För böterna måste ju vara höga för att ge någon effekt. Och om man tar ifrån skolor pengar, så sjunker ju kvaliteten ännu mer.

Annonser

9 reaktioner på ”Utmärkt, oroande och luddigt

 1. Problemet är att det inte är staten som ger pengarna utan kommunerna. Och de har inte samma intresse som staten att alltid genomföra utbildningsuppdraget. Speciellet inte på ett likvärdigt sätt. Därför behövs en nageli ögat på kommunpolitikerna. Kolla bara Boden som sparkar 110 lärare!

 2. Hur bra kvalitet tror du att det blir på skolor som kan bete sig hur som helst utan konsekvenser? Självklart ska dåliga skolor få böta, för det tvingar dåliga skolor att skärpa sig.

 3. Tack för kommentarer.

  Det kanske inte är så enkelt att det räcker med att ta resurser från skolor eller att straffa dem för att skapa bra skolor. Det är ju inte så att skolar har som mål att bli dåliga. Ofta finns en orsak till det. Och kanske det är bättre att gå på orsaken. Men det kräver lite mer av politikerna på både statlig och kommunal nivå. Och det är väl där skon klämmer.

  En bra skola kostar…
  … men det är inte bara resurser i form av pengar det handlar om.

  Att straffa ger dåliga vibbar och knappast ett gott klimat att verka under. Det är något som sprider sig och i slutändan går ut över eleverna. En lärare som är jagad och otrygg är ingen lösning. Men en lärare som är trygg och har fått ett förtroendet att leda en klass utan pekpinnar, är däremot en förutsättning.

 4. Instämmer helt. Många som åsidosätter utbildning. Jag arbetar på ett företag vars enda uppgift är att få fler att utbilda sig och hjälpa dessa att hitta rätt utbildning. Jag var med och startade företag för 4 år sedan och idag hjälper vi flera hundratusen personer att hitta utbildning varje månad. Om du funderar på vad du ska utbilda dig till, kika då på följande sajter:

  http://www.utbildning.se – Kurser och utbildningar för dig i arbetslivet
  http://www.kurser.se – Kurser för din fritid

 5. Nej, jag funderar inte på vad jag skall utbilda mig till, men andra kan ha nytta av dessa siter.

  Det är mycket bra att de finns och några som besöker min blogg kanske tittar in.

  Tack för din kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s