Skrämmande – får dagens tistel

Det är verkligen skrämmande att bilister resonerar som kvinnan som sträckte sig efter sin mobil och körde i diket (AB). Det var ju rena turen att det inte fanns någon människa i vägen. Här är hennes redogörelse:

Men handväskan föll ner i springan mellan passagerarsätet och dörren.

– När jag försökte få tag i den rörde jag förmodligen reflexmässigt på ratten så att jag styrde ner i diket.

Hon mejade ner två brevlådor innan hon slutligen fick stopp på bilen vid en uppfart. Dörren var blockerad och hon tvingades klättra ut genom fönstret. För polis och räddningstjänst berättade hon ärligt hur olyckan gått till.

Hon får nu böta 2000 kronor för det här och tycker det är orättvist.

Men hennes följande argument är ju fullständigt horribelt:

– Jag tycker det är märkligt. Skulle en förälder som sträcker sig efter nappen som ett skrikande barn tappat också ha blivit dömd?

Ingenting skall distrahera när man kör bil. Når man inte mobilen eller har ett skrikande barn i bilen som behöver få sin napp och den har hamnat på ett ställe man inte når, så kör man åt sidan och stannar bilen.

Det är bilister som den här kvinnan som bidrar till att man som bilist aldrig kan vara säker på vem man möter eller skall köra om. Att det inte händer fler olyckor kan ju bero på att vi andra låter bli att köra om när vi ser någon vingelpelle framför oss.

Frågan är här om inte 2000 kronor är för lite, samt om man inte skulle överväga att dra in körkortet några månader och hon fick ta 10 extra lektionspass på den lokala bilskolan under den tiden. Det här handlar inte bara om att tala i mobilen, utan om vårdslöshet i trafik. Eller ännu värre, om okunskap.

Jag utdelar dagens tistel!

PS!

Om jag gjort mig skyldig till något sådant, hade jag blivit så skärrad att jag troligen låtit bilen stå i flera månader och åkt tunnelbana. Jag har blivit skakad över att ha glömt ta på mig säkerhetsbältet två gånger i rad. Kört flera kilometer utan att märka det. Varför? Jo, för att det då visade på bristande koncentration.

Annonser

7 reaktioner på ”Skrämmande – får dagens tistel

  1. Det är därför jag så långt det går undviker att åka bil. Jag tycker verkligen det är obehagligt. Det kunde ju lika väl gått för kvinnan som det gick för Jörg Haider igår. Fattar hon inte det?

  2. Nä, det är man verkligen inte.
    Misstag kan alla göra, även om det här misstaget verkligen är på gränsen. Men när man nu gör det och kommer med såna argument, nä, då skall man inte ha körkort.

    Förhoppningsvis, när man läser alla kommentarer till artikeln och alla blogginlägg, så resonerar nog ett fåtal likadant som hon. Och om de gjort det, kanske det här är en väckarklocka.

    Jag blir skitskraj när jag märker den minsta okoncentration hos mig själv i samband med bilkörning. Vilket inte är ofta. Jag rastar dessutom ofta när jag kör en längre sträcka. När jag kör bil, så kör jag bil. Musik kan jag lyssna på och tala med min medpassagare, men inte tala i mobilen eller göra något annat. För vad annat skall man göra som förare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s