Vart är vi på väg?

Om man är tvungen att ta in väktare i en skola för att som man tror, komma tillrätta, med sextrakasserier, har man som skola och samhälle misslyckats. (SvD) Björklund anser att det är bra att rektorn reagerar.

Även om jag inte vet detaljerna från just den här skolan tycker jag det är bra att rektorn reagerar. Jag kommer inte att stämma in i en kör av fördömanden mot att ha väktare i skolan, säger Björklund till SvD.se.

Över 70% svarar på en enkätfråga att det är rätt att ta till kraftfulla åtgärder. Jag tror vi glömmer var det här sker någonstans och vilka konsekvenser det får för alla som vistas där.

En utbildningsminister som sanktionerar vakter, övervakning, straff och hårda tag i skolan, har hamnat helt fel. Väktare är inte en lösning, det är en nödåtgärd i ett akut läge. Vad Björklund borde säga är att någonting radikalt måste göras när skolor anser sig vara tvungna att sätta in vakter och han skulle själv behöva handla i en riktning mot pedagogiska åtgärder, inte ifrån dessa och absolut inte sanktionera beslutet.

De som sextrakasserar skall naturligtvis anmälas, men någonting annat utöver detta behöver att göras. Vad Björklund borde säga är att rektorns beslut är olyckligt. Vad Björklund borde inse är att rektorns beslut är en signal om att skolan behöver hjälp och att någon måste lyssna (SvD1)

Det här sänder ut helt fel signaler. Det vi behöver är pedagogiska insatser, inte polisiära, säger Dag Persson, lärare i bland annat svenska och historia och skyddsombud på skolan, till SvD.se.

Han pekar på för få lärare och otillräckliga resurser som grunden till problemen.

– Lärarna hinner helt enkelt inte vara ute bland eleverna längre och vi klarar inte längre av att driva en verksamhet som uppfyller skolans mål. Skolan är inte längre målstyrd, utan medelstyrd, och det är viktigt att politikerna ser till att vi återigen blir en målstyrd skola.

Mer vuxna behövs i skolorna. Varje dag behövs rektor, studierektor, sjuksköterska, kurator m.fl. finnas till hands. Inte någon gång i veckan …Nu ligger allt det dom gjorde på lärarna. Politiken är helt fel och ännu mer fel blir det när man anser att väktare skall finnas inom en pedagogisk verksamhet.

Flera lärare menar att grundproblemet är för få resurser i skolan och att skolpersonalen inte längre är närvarande i korridorerna – hur ser du på det?

– Man ska komma ihåg att svensk skola är personaltätast i EU, så jag tror inte enbart det handlar om det. Alla vuxna i skolan har ett ansvar och måste markera vad som är rätt och fel.

Björklund tror eller tror inte … Han vet alltså inte. Men varför då inte lyssna på lärare och dem som har de pedagogiska kunskaperna, istället för att lita på sin egen tro till vakter, polis och hårda tag. Det kanske inte handlar om att markera, utan om att bilda, fostra och utbilda.

Vad ger man den uppväxande generationen för signaler när man ger budskapet att det enda man kan lösa problem på är genom att övervaka, straffa, markera och på hårda tag.

Var är du år 2010?

Annonser

29 reaktioner på ”Vart är vi på väg?

 1. S:t Eriks gymnasium hade planer på att ta in både väktare och metelldetektorer för att få bukt med problemen dom hade i slutet av 90 talet. Som tur var tog dom sig en rejäl funderare och kom fram till andra lösningar.

 2. Mer än lovligt naivt.
  Tror inte att skolsköterskor eller pegagoger etc hjälper mot äckliga ligister som sextrakasserar svenska tjejer.

  Vad hade det givit för signaler till de skötsamma eleverna, och offren? Att det bara är synd om dessa missförstådda stackare som ropar på hjälp genom att trakassera? Suck.

  Skilj dessa kräk från undervisnigen och sänd dem på uppfostringsanstalt.

 3. Mer än lovligt naivt?

  Det är väl snarare naivt att tro att man löser problem genom övervakning och hårda tag. Snarare förvärrar man dem, eftersom vakter bara genom sin närvaro kan verka provocerande.

  Och när du påpekar att ligister sextrakasserar svenska tjejer, undrar jag varför du betonar att de är svenskar. Det är ju Sverige vi lever i. Jag har heller inte nämnt något om missförstådda som skriker på hjälp. Det är knappast det frågan gäller.

 4. Vad som hänt är att Sverige har haft en väldigt stor invandring och där med fått in andra kulturer.
  Att K skriver svenska tjejer är för att de som trakasserar på Törnströmska gymnasiet är invandrare och de trakasserar svenska tjejer och kallar de bland annat ”svenska hora”.

 5. Så det är invandrare – inte elever som är födda i Sverige och därmed är svenskar de också… (fast med utländsk bakgrund)

  Är detta en invandrarfråga?

  Sextrakasserier, bråk och mobbning förekom inte före den stora invandringen i skolorna? T.ex. på 50 och 60-talet. Det är alltså ett nytt problem. Eller?

 6. Katryn vilken lilla rosa bubbla lever du i?

  Ta och gå ut på stan gärna en med många invandrare på kvällen så du får någon verklighetsuppfattning.

  Det är kulturkrock så det skriker om det. Kan du inget om andra kulturer? tror du att kvinnosynen är likadan överallt i världen..

  Hoppas du inte är politiker

 7. Det är ju svårt för Major Rotting att själv hinna med att åka runt och prygla elever på alla skolor i Sverige, därför måste man i bland, i undantagsfall, ta in ställföreträdande väktare som kan sköta jobbet att prygla eleverna.

 8. Ja, det är en invandrarfråga. Du menar väl inte på allvar att invandrare har samma kvinnosyn som svenskar.

  Klipper in ett inlägg från blt.se så du kan läsa hur det är.

  ”Det är väl knappast en lätt fråga att svara på. Däremot så undrar jag m.fl. elever på skolan varför lärarkåren har blundat så pass länge som de har gjort?

  Det är knappast någon på skolan som har missat det här gänget. I princip samtliga i gänget är invandrare och i princip samtliga flickor som har fått känna på gängets avsky mot kvinnor är svenskor eller ljushyade.

  Kan det vara som så att det pågår systematisk svenskfientlighet på skolorna i Karlskrona? Kan det vara som så att lärarkåren väljer att inte agera mot svenskfientlighet? Frågorna är många och svaren är få.

  En sak är dock säker, när exempelvis Kamratskap Karlskrona hade varit på Törnströmska och spridit flygblad och klistermärken så agerade lärarna direkt och lektioner blev t o m inställda för att lärarna ansåg att det var viktigt att bekämpa rasismen. Varför är de så tysta nu när det gäller rasism mot svenskarna? Anser lärarkåren att det är okej att hetsa mot svenskar? Om ej varför har ni aldrig någonsin agerat mot svenskfientlighet? Jag personligen är trött på att bli kallad för svennehora!”

 9. Monika!
  Varför svarar du inte på det senaste inlägget av ”Lars G”?
  Blev verkligheten för jobbig för dig i din lilla rosenskimrande värld?

 10. Monika, det är sådan här naivitet som tillåtit det gå så långt som det har gjort. ”The melting pot” i en positiv bemärkelse, kommer aldrig att uppstå när man låter en grupp bete sig hur man vill, inkl vara rasistisk. Detta man hårdnackat slår ned all kritik, hur konstruktiv den än är. Då blir det melt down istället.

  Vi är på väg in i den med stormsteg nu. Redan är det mer eller mindre OK för invandrargäng att dra omkring på gatorna och svenskarna håller sig inne när det är mörkt. De tillåts skapa ett laglöst land och DET skapar rasism om den inte funnits förut. Se bara på Trollhättan t ex, där ett stort gäng invandrarkillar terroriserar boende och anställlda på ett äldreboende. Man har skjutit in genom ett fönster där! Och ingen med riktig makt att ta tag i det gör något.

  Det här är inte det Sverige jag växte upp i, det har blivit sådant p g a internationaliseringen. Jag och många med mig var en gång öppna för andra kulurer. Jag tror inte på det längre. Tyvärr. Och det är FAN inte mitt fel!

 11. Maria,

  Du har naturligtvis alldeles rätt, och det är fan inte vårt heller. Det här handlar om ren terror, utövad av tillfälliga gäster i vårt land som har fått allting gratis på vår bekostnad och som inte tycker att det räcker eller förpliktigar till någon form av motprestation eller ens lite vanligt folkvett.

  Vart vi är på väg, Monika. Det kan vi tala om för dig. Vi är på väg mot ett totalt och fruktansvärt brutalt krig. De senaste 30 årens alla regeringar i hela Europa bär ansvaret för världshistoriens mest idiotiska och katastrofala misstag, multikultivansinnet.

 12. Så fort det talas om problem i skolan eller problem i samhället i bloggar eller i tidningar. Så dyker dom upp, mörkermännen (och kvinnorna) som inte vågarstå för sina åsikter utan gömmer sig bakom diverse psedonymer, men åsikter har dom. Åsikter av det enkla slaget, allt är nämligen invandringens fel eller de tillfälliga gästerna i vårt land. Även om man skulle rensa vårt land från allt vad utländska inslag heter, så skulle problemen kvarstå, dels för att det inte skulle finnas några kvar i landet, men frmförallt för att problemen i skolan beror på bristande resurser och brist på vuxna förebilder i skolan. Grunden till en del av problemen i skolan ligger så långt tillbaka som sjuttio talet när alla missförstod sossarnas intentioner och trodde att samhället (skolan) skulle ta över förädrar ansvaret och ingen har vågat återta det. Föräldrar uppfostrar sina barn, skolan fostrar barnen och detta ska vara ett samarbete, men när båda parterna drar sig ur så blir det problem. Problem som växer sig större ju mindre resurser skolan får eller ju fler idiotiska påbud som Major Rotting slänger ur sig. Sverige ekonomiska framtid ligger i det som kallas invandrargetton och passar inte vi som kallar oss svenskar så kommer vi stå utanför det som kan bli en parallell ekonomi. Vad gäller sexuella trakasserier i skolan så kan jag bara av erfarenhet konstatera att de som står för 80 % av dessa i skolan är elever av s.k. svenskat ursprung.

 13. Jag håller med dig Monica. Man måste ju, anser jag, försöka komma åt grundproblemet.

  Sen kan det kanske vara bra att ”ta i” under en kort tid. När problemet är som mest akut.

 14. Knappast den Svenska skolan som misslyckats överföra så grundläggande värden..

  Snarare inverkan av ev skolgång och uppfostran i ett HELT annat land, med HELT annan kvinnosyn!

  Man ska inte behöva bli kallad rasist bara för att man vågar påtala det egentliga problemet: KULTURKROCK!…Men visst ..stick huvudet i sanden och försök sprida dåligt samvete

 15. Michael Rombin,

  Din ”erfarenhet” rörande sexuella trakasserier räcker inte långt som bevis för att ”de som står för 80% av dessa i skolan är elever av s.k. svenskt ursprung”. (rättat stavfel)

  Tar man en liten titt i exempelvis Brottsförebyggande Rådets forskning om överrepresentationen bland kvinnoförtryckarkulturerna i sexualbrotssammanhang, blir bilden en annan.

 16. Monika,

  Du undrar: ”Är detta en invandrarfråga?”

  Jag väljer att ta denna himlastormande naiva fråga på allvar och svarar:

  Ja.

  (Tänk dig mitt svar i hundra meter höga eldbokstäver. Jag tänker mig din fråga skriven i små, vita moln.)

 17. Ja det klart att just denna incidenten är en konsekvens av invandringsproblem. Det är ju ett invandrargäng vars kvinnosyn skiljer sig betydligt från traditionella ”svenskar” som tar sig sådana här uttryck. Och just i det här fallet anser jag att samhället bör visa å det kraftigaste att sådant inte accepteras.

 18. Till Flashback vill jag säga att jag inte sitter vid datorn hela dagen. Har mycket annat att göra oxå. Därför har det inte kommit något svar sen tidigt i eftermiddag.

  Det var många synpunkter som jag får försöka svara på med ett sammanfattande inlägg.

  Ingenting, utom ”svenska hora” (vilket jag missade vid första läsningen), framkom i artiklarna om att det här handlade om invandrargäng.

  För mig är det inte intressant vilken etnicitet någon som sextrakasserar har. De skall anmälas vilket som. För mig är det inte mer förödmjukande att bli sextrakasserad av en invandrare, svensk med utländsk bakgrund eller en svensk med svensk bakgrund. Det märkliga är i ljuset av vad ni framför är att jag hittills bara blivit, de få gånger jag blivit det, trakasserad av mina egna landsmän.

  Det intressanta och som jag vänder mig emot är den lösning som Björklund sanktionerar. I en akut situation kan hårdare tag behövas. Håller helt med. Men polisanmälan är väl en fullt laglig och rätt sak att göra i en akut situation, för att sen finna andra lösningar. En av lösningarna är att befolka skolorna med annan personal än endast lärare, vars uppgift främst är någon annan än att hålla ordning och lösa samhällets problem.

  Varför jag frågar om det är invandrarfråga är för att samma typ problem fanns när jag växte upp och då fanns inte invandrare ens på vykort. Det kunde dyka upp någon göteborgare eller skåning då och då.

  Den kriminalitet, de brott som utfördes och den mobbning som pågick utfördes av svenskar med svensk bakgrund. Men skolan befolkades av många vuxna, vilket bidrog till att mycket som hände aldrig hann att blomma ut. Det fanns alltid någon som såg, alltid någon som tog itu med det – på en gång.

  Kanske är det en helt annan fråga, än vilken etnicitet de som trakasserar har?

  Men viktigt är att det jag kritiserar är Björklunds passivitet och sanktionering av väktare på skolan, inte att jag menar att dessa gäng skall slippa undan. Polisanmäl dem. Men gör inte skolan till ett fängelse där alla bevakas.

 19. Mats
  Det kanske inte är så bra.

  En lösning bland många kan ju vara att anställa bra förebilder som visar i handling att man kan närma sig andra utan att sextrakassera – de flesta av oss är mer känsliga för vad den grupp vi tillhör och dem vi ser upp till tycker om oss än auktoriteter av annat slag.

 20. Faster Sven jag ber verkligen om ursäkt för mitt stavfel, som du så vänligt rättade. En eloge till dig som vågar stå för dina snedvridna åsikter, heders. Min erfarenhet vad gäller sexuella trakasserier i skolan räcker väldigt långt, då jag har arbetat i grundskolans värld och numera arbetar i gymnasiets värld. BRÅ´s forskning som du hänvisar till (som inte är någon forskning utan en undersökning) bygger inte på undersökning av skolans värld. Dock finns det annan ”riktig” forskning som ger stöd åt min erfarenhet.

 21. Nils Myrinder. Som tur är så har jag ingen som helst connections med Mona Sahlin och kommer aldrig att få heller eftersom jag står så långt ifrån sossarna politiskt som man bara kan. Är en helt vanlig svenne med svenskt ursprung vilket syns på mitt efternamn som är ett gammalt soldatnamn. Dock invandrade min släkt hit till Sverige runt 1540-1550.

 22. Tack, Monika, för dina synpunkter som är befriade (och befriande) från ”vi och dom”-kategoriseringar. Jag kan inte komma ifrån att de som hos ”de andra” ser bara kriminella sexgalningar har problem med sin människosyn.
  Men det kanske inte är så lätt att vara människa…

 23. Att skylla på invandring är att förenkla det hela så till den milda grad. Det handlar snarare om frånvarande vuxna enligt min mening. Inte bara i skolan.

  I min kommun så klippte ett gäng 9:e klassare av sin fröken hårflätan häromdagen. De hade slagit vad och den som vågade vann en stor summa pengar. Det hela filmades och lades ut på youtube.

  Vi talar om ungar som heter Kalle, Anders och Bertil. Uppvuxna i ett traditionellt radhusområde.

  Jag fattar inte vad det är som tagit åt alla ungdomar, var harempatin tagit vägen, omsorgen om andra och konsten att vara hygglig och snäll.

 24. Jo du Mary, visst är det en förenkling och man gör det verkligen bekvämt för sig. Man skyller på invandringen och så behöver man inte ta itu med de verkliga problemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s