Flytten till Frescati

Jo, det har blivit problematiskt. (se AB) Ewa Interstein, administratör, Lärarstudenterna och representant för SULF – Anqi Lindblom-Ahlm, har talat med Dagens Nyheter.

Det som sköttes centralt, sköts nu av varje institution. Och det handlar om papper till kopiatorer som internpostens omväg.

Ett internbrev går via Frescati, även om det skall på andra sidan huset eller någon annanstans på Campus Konradsberg. Man får gå själv med internposten. Allt tar längre tid annars, för då skall posten först hämtas i mitt fack, sen skall den forslas genom hela stan till Frescati, sorteras för att sen köras tillbaka igen och lämnas i ett annat fack som är på andra sidan huset. Det är effektivitet … 🙂 (lite grekisk logik över det hela) Snigelposten går samma väg. Istället för direkt till mottagaren, går den via Frescati och tvärtom. Det som tog en eller två dagar förut kan ta dubbelt så lång tid?

Tryckeriet kommer också stänga. Studentkorridoren är tom, studentfiket har stängt sen årsskiftet. Allt liv som utmärkte ett Campus har försvunnit. Men på några ställen finns livet kvar, där biblioteket och mat- och fikaställen finns, samt den fina K-aulan.

Det är tomt – det känns lite spöklikt. Men man vänjer sig. En fördel numera är att det alltid går att få tag i en parkeringsplats vilken tid på dagen det än är. Och ingen klagar längre på att man står vid porten och röker, eftersom ingen kommer ut igenom den. Vet inte om det är en fördel. Är lite ironisk.

Ingen jag har talat med förstår varför den är flytten är nödvändig, trots att de flesta jag talat med inte är emot ett samgående. Vissa av lärarutbildningarna kommer inte flytta förrän år 2013. Den enda som bara ser fördelar är vår rektor. Och han menar också att vi får ta kostnaderna…då kontraktet inte löper ut förrän år 2010. Men varför inte utnyttja lokalerna till dess?

Ett annat problem är även lokalfrågan då vi flyttar. Kommer universitetets nuvarande lokaler räcka till alla våra studenter. Och en fråga en del ställer sig är även varför man genomför en flytt innan vi vet om vi kommer få plats.

Men, vi är förändringsbenägna, de flesta av oss. Även om vi hamnar bakom Historiska museet i ett hus och trots bilköerna på Essingeleden, så går det nog bra det här också. Jag gillar universitetsområdet, och även om vi hamnar lite bakom, så är det nära till bildningens högborg 🙂 Men Campus Konradsberg är precis som Ewa Interstein säger byggt för lärarutbildning och precis när vi alla hade samlats från olika delar i stan, så splittrades vi.

Det är för- och nackdelar….

Det värsta är nog att många som man träffade dagligen har flyttat till andra delar inom Campus för att senare flytta till Frescati. Och vissa som man träffade då och då i korridorerna ser man inte längre. De sitter i något annat hus någonstans – kanske nära Fredhällstunneln. Det blir en tomhet och en saknad, som liknar sorg. Människor man sett, stött på och pratat med då och då, under elva år är helt enkelt bara borta….

Det känns dock spännande. Nu har vi möjlighet att få kontakt med andra … och nya möjligheter har skapats.

Men, frågan som uppstår är ändå varför flytten är nödvändig och ett nytt hus skall byggas ute i Frescati (om det nu blir så). Och kanske ändå huset skulle vara klart först. Men det blir det inte om allt går enligt planerna förrän år 2013.

Tills dess kommer lärarutbildningen återigen finnas på olika ställen. I kanske mer än fem år till.

Anqi Lindblom-Ahlm säger följande:

På universitetsområdet i Frescati kommer lärarstudenterna att vara mycket mer spridda än de är i Konradsberg. För att flytten i slutändan ska bli framgångsrik måste splittringen vägas upp med ett gemensamt hus för lärarstudenterna, konstaterar Anqi Lindblom-Ahlm.

– De måste kunna känna att det finns ett hus som är deras eget och där de kan samlas.

Det ligger mycket i denna sista mening. De skall arbeta tillsammans ute på skolorna och därför är det viktigt att de får möjlighet att träffas över utbildningsinriktningarna under sin utbildning.Annonser

6 reaktioner på ”Flytten till Frescati

 1. Studievägledarutbildningen är väldigt positiv till flytten har ja förstått. dom menar på att utan flytten till Frescati så hade det inte börjats planera på en master examen, ej heller hade man kommit fram till byte av namn till ett mer modernt som mer visar vad utbildningen innehåller. Kan nog hålla med då LHS behandlade SYV utbildningen väldigt nedlåtande, även under mina år på SYV utbildningen så var det så, men det kanske hänger ihop med attden nog aldrig riktigt har passat in på LHS. Vi höll till på Pro Patria (Thorildsplan) och hade bara några enstaka kurser uppe på Konradsberg. SYV:arna flyttade upp sommaren 2000 om jag inte minns fel.

 2. Jo, så var det. Men det var nog under campusbygget. Institutionen satt på två olika ställen. Prefekten satt t.ex på Thorildsplan fram till 2002. Det var säkerligen inte alls någon medveten styvmoderlig behandling. Vissa hade tur och fick sitta kvar, men flytta inom huset. Jag t.ex. men har bytt rum fyra gånger.

  Jag har alltid upplevt SYV som en kraftfull avdelning inom institutionen. Med både autonomi och integritet. Har undervisat i några kurser i deras program och handlett studenters examensarbeten.

  Men jag håller med om att mycket är bra med samgåendet. Det är själva den fysiska ”flytten” som jag talar mest om här och blir negativt för dem som är kvar på campus Konradsberg.

  Och att behöva flytta från detta fantastiska hus och Campusområde – det gör ont … 😦 Att se hur något raseras … är inte kul. Men man måste se framåt, inte misströsta och tro på att det blir minst lika bra, fast på ett annat sätt därute på Frescati.

 3. Jag tror på att lärarhögskolan mår bra av att både tillhöra och befinna sig hos Stockholms Universitet men frågan är hur det kommer att gå under tiden, innan allt är klart?

  Jag började på Lärarhögskolan i Stockholm i början av 90-talet när det hette HLS och just det år jag började bestämde de sig för att öka antalet studenter samtidigt som de byggde om. Vi hade varken lärare eller lokaler.

  Under hela min studietid bygdes det överallt och precis när jag slutade så blev ”dårhuset” klart för inflyttning. Och då fortsatte ju byggandet. Och flyttandet.

  Jag tycker synd om alla som jobbar på Lärarhögskolan, studenterna behöver ju bara stå ut i 3-4 år.

  Lycka till med allt!
  //Anna

 4. Anna

  Tack Anna, men…

  Jag trivs och har alltid trivts väldigt bra på LHS.

  De politiska besluten har dock bidragit till att så fort vi landat så rivs det upp och det blir något nytt. Det är därför vi har blivit förändringsbenägna.

  För mig är det värst när och om det drabbar studenterna. Eftersom de bara är där i 3-4 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s