Bok om Palestina

Jinge ger tips på en bok, med titeln Den etniska rensningen av Palestina, skriven av en israelisk historiker Ilan Pappe.

Jinge skriver följande:

Ilan Pappe är en israelisk historiker från universitetet i Haifa som under en lång följd av år gjort sig mer eller mindre omöjlig i Israel. Orsaken är att han intresserat sig för Palestinas historia, och den enorma folkfördrivning som utfördes av judarna. De judar som flyttade till det dåvarande brittiska mandatet Palestina började tidigt kartlägga landets palestinska befolkning. Man hade gerillagrupper, underrättelsetjänst och hade vid fyrtiotalets slut lyckats fördriva en miljon palestinier och dessutom mörda tusentals och åter tusentals.

Jag har beställt den på Adlibris, för att bilda mig en egen uppfattning om boken. ISBN10: 9185703117 ISBN13: 9789185703111. Den finns också på Bokus. Men även här på Karneval förlag som givit ut den. Där finns det också en länk till en artikel av Per Garthon. Förhoppningsvis kommer det inte dröja alltför länge innan jag får den.

På Adlibris står bland annat följande om boken:

I Den etniska rensningen av Palestina skildrar den israeliske historikern Ilan Pappe i detalj vad som hände 19471948. Boken är bland annat baserad på tidigare hemligtstämplat material från israeliska arkiv och kastar delvis nytt ljus över ursprunget till konflikten.


Annonser

4 reaktioner på ”Bok om Palestina

 1. Hmmmm visst vill man gärna vara med på blogg tävling … men då kanske man mååååste skriva om mode, smink odyl eller kanske politik? Själv skriver jag mest om vad som råkar falla ut ur huvudet för tillfället 😉 Och om landet, våra hundar, tävlande, hund träning osv
  Fast idag blev det faktiskt ett typ ”mode” inlägg 😉
  Välkommen in till mig 😉
  Kram kram!

 2. Boken är plågsam läsning för oss vanliga. För Israels dogmatiska lobbygrupper torde den dock vara ännu mer plågsam, enär den omkullkastar hela grundvalen för staten Israels existens. Det är därför som Israels lobbyister tävlar i att utföra karaktärsmord på Pappe. Man tror att detta är mer framkomligt än att hacka i sig sanningen, ta tag i sin solkiga historia och påbörja en försoningssprocess. Men sanningen tränger sig ändå ut.
  En liten pusselbit bland många är denna:
  http://www.deiryassin.org/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s