Nationaldagen – Ingen folkfest

I morgon är det Sveriges nationaldag. (SvD) Tidigare svenska flaggans dag. Det var väl ändå något att fira. Men den svenska nationaldagen är inte min … det är inte folkets nationaldag. Det är royalisternas och kanske nationalisternas dag. Det är en nationaldag utan substans.

Det är ingen folkfest, som det är i andra länder.

Vi har ingen nationaldagstradition som många andra länder har. En del ser det som ett startdatum för sommaren och intresset ökar ändå långsamt. Men många andra förstår över huvudtaget inte varför man ska fira dagen, säger Cecilia Boman, på Min Mat.

Greklands nationaldag för att ta ett exempel har betydelse för folket.

Sveriges är för kungahuset och annat som inte har med ett folks befrielse att göra, utan kanske mer om hur landet skall styras, vilket sker uppifrån. Och så är det en konstruktion. De blir alltid uppstyltade tillställningar.

Inget att fira för en som vill ha republik. Har vi inte någon dag då Sverige blev fritt som vi kan se som vår nationaldag.

Och så vill jag ta upp det här med svenska flaggan. Hur skall vi någonsin kunna få tillbaka den. Om den någonsin varit folkets flagga. Det är royalisternas, nationalisternas, evenemangens flagga. Men folkets flagga är det inte. I Athen ser man den grekiska flaggan i varje gathörn. För dem betyder den frihet. Men för oss betyder vår flagga någonting annat om man inte tillhör de grupper jag tagit upp.

Jag skulle vilja ha en svensk flagga på min balkong och känna stolthet, därför att den representerar de värden i Sverige som har med folket att göra. Inte för att vi har ett kungahus eller nationalism eller för att Sverige har vunnit …

Jag har en flagga på prov på min balkong inåt väggen. Jag vill gilla den, vill att den skall ha med mig att göra. Men jag känner tyvärr alienation.

Författare: Monika M Ringborg

Aspirerande författare och tidigare universitetslärare.

14 reaktioner till “Nationaldagen – Ingen folkfest”

  1. 6:e juni är en utmärkt sorgedag. En minneshögtid för de som fallit offer för justitiemord ocg tyranni från pompösa krigshetsande svenska enväldeskungar. En dag för de som verkade för andlig/religiös tolerans och för att den medeltida rätten att välja och även vräka kung, om man överhuvudtaget skulle ha en kung, skulle få leva vidare. För de som hade tydliga republikanska anspråk men dömdes till straff, avrättades eller gick i landsflykt.

  2. Nationaldagen e folkets dag.

    Nationaldagen är bl.a. till minne av kröningen av Gustav Vasa som de facto räddade folket från ockupanter/danskt styre (vanstyre!).
    Om danska kungen hade få fortsätta styra landet hade aldrig svenska bönder och fotfolket fått behålla den frihet de trots allt haft sedan vikingatid, den friheten hade brutits då och landet fått en annan historisk utveckling
    (alltför många svenskar har inte förstått vilken frihet svear/svenskar haft jämfört med andra länder under medeltid/tidigmodern tid).
    I Sverige har alltid makten (kungen) rättat sig efter bönderna i århundraden, bönderna/folket har oftast fått styra fram besluten, hade danska kungen tagit över så hade livegenskap (som var mycket mer utbrett och institutionaliserat i Danmark) tvingats på här också.

    Det är ju oftast personer med känsla för totalitär politik åt vänster a la Sovjet och med oikofobisk läggning som avskyr svenska nationaldagen.

    Utan Vasa hade vi knappast haft den utveckling till ett demokratisk Sverige vi fick eftersom han la grunden till vårt rike och utvecklingen vi haft till idag.

    Dessutom är vårt land värt å hylla på nationaldagen pga dess folk och vår natur och våra förfäder som gett oss landet ….
    Utan dina förfäder hade du varken funnits eller suttit här idag. Hylla dina förfäder som gett dig allt och dina barn som skall ärva det….

  3. PS! Vasa la grunden till vårt nuvarande system men
    Sverige har funnits som kristet rike sen 1000-talet minst (!).

    Sverige är dessutom världens näst äldsta bestående existerande rike och land. Med världens näst äldsta flagga!
    Det är också värt att fira!

  4. Utgångspunkten är just den förkristna tiden, då tinget var det högsta beslutande organet. Det var en tidig variant av folkstyre, valkungadöme , andlig mångfald och demokrati. Jämställdheten mellan kvinnor och män var också bättre än vad det skulle bli sedan. Det är detta folket har med sig i minnet och verkar för under de kommande seklena, men gradvis förlorar.

    Beträffande danskar så är de inget undantag. De verkar för samma rätt då de delar samma förkistna rättsliga seder med andra nordbor.

    ”Personer med känsla för totalitär politik åt vänster a la Sovjet”, är av samma släkte som personer med känsla för totalitär politik a la Gustav Vasa, Karl IX, Gustav III, mfl. (Extremister på ”högerkanten” är egentligen vänster, fast det har de inte fattat.)

    Att göra sig till enväldig kung, införa arvkungadöme och dra ut hundratusentals bönder i fält, ibland utifrån påstådda hot från främmande makt, låta de dö i sjukdomar och strider i främmande länder, är inte att rätta sig efter folket.

    När bönder försökt göra uppror mot kungar så har de inte lyckats särskilt bra. De saknade tyvärr den kunnighet och det inflytande och de diplomatiska kontakter i världspolitiken som behövdes för det. Adeln var de enda som på allvar kunde bjuda totalitära kungar något motstånd. Det gjorde de också.

    Dock finns undantag. Tex som skedde i franska revolutionen. Men den är ju å andra sidan en perverterad urspårad slaktfest som blivit till nationaldag.

  5. Det var nog det roligaste jag läst på länge, ”historiskt kunnig”!

    Skulle svenska bönder och ”fotfolk” (oklart vad du menar med det) någonsin ha varit fria? När då?

    Ursäkta mig men jag finner ditt val av nick lustigt.

  6. Svenskar firar inte 6e Juni för att vi sedan länge redan har en nationaldag, nämligen midsommarafton.

  7. ”Historiskt kunnig”…eller snarare ”Skolbokshistoriskt rabblande”…för det som taget ur en katekes. Svensken inpräntades att vara rädd för dansken enligt kristen dualistisk retorik; tro på frälsaren (Gustav Vasa) för annars kommer den Onde (dansken) och tar dig. Historien skrevs av Gustav Vasas sympatisörer och efterföljare. Han gjorde rent hus med allt som kunde tänkas rymma andra synsätt.

    Kungarna verkade framförallt för kyrkans intressen, inte böndernas. Det hette att kungen var direkt nedstigen från Gud och det var det inte så svårt att få bönderna att tro på då de sällan varit utanför byn och den enda källa till kunskap om omvärlden de fick gick genom den lokale prästen, vilken fungerade som lärare ute på landsbygden. Det var naturligtvis inte så lite kristet färgade lärdomar.

    Adeln däremot, som ofta vistades vid hoven, kunde lätt genomskåda skitsnacket om kungens upphöjda helighet och känna att även han kunde lukta skit som alla andra. Man hade också genom resor ute i världen fått tillfälle att möta en mångfald av kulturer och trosriktningar.

  8. Oj, det var mycket information, men inget av den får mig att känna mig mindre alienerad och uppleva att nationaldagen är folkets. Men det är intressant att se hur man ser på dagen.

    Däremot sympatiserar jag med mcconells synpunkt om att midsommarafton är vår nationaldag. Finns det något mer heligt än just den dagen. Även om man inte firar den med fest, så är det en speciell dag.

    Vi borde ha midsommarafton till Sverige nationaldag. Då blir det folkfest och så kanske inte storstan blir så tom den helgen.

  9. Historiskt kunnig borde läsa på sin historia lite bättre. Vi firar den 5 juni till minne av 184? års riksdagsreform, sen råkade Gustaf Vasa krönas samma datum men det är riksdagsrefrmen som valdes som nationaldag. Den danske konungen Kristian har tilltals namnet Tyrann i Sverige men i Danmark och Skåne så kallas han alltjämnt ”Bondekär”, för att han avslutade delar av livegenskape för bönderna så det blev fria bönder.

  10. Mina jämtländska förfäder blev väl inte direkt överlyckliga när de plötsligt blev svenskar… Tydligen gick det bra att leva under danskt/norskt styre också. Gustav Vasa ses nog inte som befriare överallt, han och hans kompis Kristian var nog lika goda kålsupare.

    1809 års regeringsform är väl inget det svenska folket går och grunnar över till vardags direkt. Midsommarafton känns mer spännande att fira.

  11. Ingenting av det här utgår från folket. De har väl inte haft någonting att säga till om. år 1809 var det väl inte många som hade rösträtt.

    Det är väl inget att fira att andra styrt vårt land utan att folket haft något att säga till om.

    Det är ju bara kungar och regeringsformer det handlar om. Inget befrielsekrig eller nåt. Och det är väl något att fira att vi inte har behövt eller kanske vi borde ha behövt befria oss … 🙂 Men nationaldagsfesten kan vi ju ha på midsommarafton. Så kan ju royalisterna ha sin egen l fest den 6 juni.

    De där ballongerna som släpptes var om jag inte läst helt fel vid slottet. Det säger väl allt. Varför inte i Rålambshovsparken!?

    Nej, för ner nationaldagen från kungligheterna mm. till folket, så skall ni se på nationaldagsfirande.

    Tack Michael Rombin och annapanna51 för era inlägg i debatten.

  12. Som varande mas så är jag inte allt för glad i Gustaf Vasa, värre tyrann sett ur folkets öga har inte funnits i detta land. Trots att de fria bönderna från Dalarna hjälpte till att sätta karln på tronenså tackade han genom att slå ihäl ett flertal som vågade påminna honom om hans löften till bönderna. Han slog ner både folk och uppror runt omkring i landet, hans söner var inte bättre de.

Lämna en kommentar